Erasmus-ügy: a DK meghallgatná Pintért, Navracsicsot és Varga Juditot

2023. január 14. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

A DK az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását és kezdeményezi az Erasmus-ügy miatt. Kálmán Olga, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a kulturális bizottság egyik alelnöke szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, azért kezdeményezi a bizottság összehívását, hogy „hogy Pintér Sándor, Navracsics Tibor és Varga Judit személyesen számoljanak be a Kulturális Bizottság előtt arról, hány kutatónak lehetetlenítették el a munkáját és hány egyetemistának törték össze az álmait”.

Kálmán Olga úgy fogalmazott: hiába szólt előre az Európai Bizottság, hogy a magyar egyetemek nem lehetnek fideszes alapítványok kezében, ez sem Orbán Viktor miniszterelnököt, sem az alapítványok kuratóriumaiban ülő fideszes politikusokat nem érdekelte. Azt mondta, a DK célja, hogy a magyar egyetemek újra részt vehessenek az Erasmus programban, a magyar hallgatók pedig újra mehessenek cserediákként európai egyetemekre.

Az Erasmus-ügy hétfőn robbant ki, amikor a Népszava arról írt, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Navracsics Tibor uniós ügyekért felelős miniszter levelet küldött az Európai Bizottságnak, de könnyen lehet, hogy félreértés miatt tiltakozik. Ha minden a tervek szerint megy, az Erasmus+ és a Horizont Európa uniós programokból sem veszítenek forrást a közalapítványi egyetemek. Ehhez viszont tényleg meg kell állapodnia a kormánynak az uniós intézményekkel a közalapítványok átláthatóságáról márciusban, vagy legkésőbb májusra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!