16 százalékos béremelést kapnak a budapesti kukások

2023. január 13. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodtak az FKF munkavállalóit képviselő szakszervezetek a Budapesti Közművek vezérigazgatójával a 2023-as bérekről. A megállapodást január 12-én írták alá – derül ki a Budapesti Közművek közleményéből.

A bérmegállapodás értelmében a hulladékgazdálkodás fizikai dolgozói (a hulladékbegyűjtésben és -szállításban résztvevők, valamint a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozók) 16 százalékos béremelésben részesülnek 2023. január 1-től.

Átalakítják az FKF-nél évek óta alkalmazott, az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönző rendszert is.

A bérmegállapodás megszületése kapcsán Mártha Imre, a BKM Nonprofit Zrt.
vezérigazgatója kiemelte: „A jelenlegi feszített gazdasági helyzetben önmagában is komoly eredmény a megállapodás megszületése, de nem kevésbé fontosak a tartalmi változások is. Az ösztönző rendszer átalakítása fontos volt az érintett munkavállalók számára, emellett már az év közepén induló új, országos hulladékgazdálkodási modellt és a körforgásos gazdaság koncepcióját is figyelembe veszi. A fővárost és a környező agglomerációt kiszolgáló munkavállalói közösség pedig a feladatellátás jellegéhez igazodó motivációs rendszerben végezheti munkáját.”

A fővárosi kukások legutóbb tavaly október 4-én kezdtek sztrájkba, többek között magasabb bért és egyéb juttatásokat követeltek. A Fővárosi Közművek alá tartozó FKF október 6-án állapodott meg a dolgozókat képviselő szakszervezetekkel, az egyszeri rezsitámogatás és a karácsonyi bónusz összegéről is megegyeztek.

A kukássztrájkról videót is forgattunk, akkor a fővárosi közműholding vezérigazgatóját, Mártha Imrét ki is fújolták a tiltakozó kukások, amikor a rákospataki hulladékégető udvarán egy PR-fogás részeként maga ült be egy kukásautóba, hogy gondoskodjon a szemétszállításról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!