Müller Cecília: Itt az influenzajárvány

2023. január 12. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is – mondta el az országos tisztifőorvos csütörtökön az MTI-nek.

Müller Cecília a járványügyi adatokat ismertetve elmondta, az év első hetében (január 2. és 8. között) csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légiúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília kiemelte, hogy szintén járványos szintet ért el az RSV okozta megbetegedésszám. Hozzátette: jelenleg nincs érvényben kórházi látogatási tilalom, de az esetszámok emelkedésével várhatók ilyen intézkedések.

Mint írtuk, az RSV (respiratory syncytial virus) egy viszonylag gyakori és nagyon virulens vírus. Kevesen ismerik annak ellenére, hogy talán nincs olyan ember, aki ne kapta volna el már legalább egyszer, de inkább többször életében.

Sima megfázásnak tűnhet, de újszülötteknél, csecsemőknél és időseknél is komoly veszélyt jelenthet az RSV, vagyis a légúti óriássejtes vírus okozta megbetegedés, ami Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban decemberben telítette a kórházakat. A hazai szakértők itthon is újra erősebb járványra számítanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!