Halálos vasúti balesetek: dobogós lett Magyarország 2021-ben az EU-ban

2023. január 12. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Bár 2010 óta folyamatosan csökken az Európai Unióban a vasúti balesetekben elhunytak száma, Magyarország nem áll jól ezen a területen: millió lakosra vetítve Szlovákia után másodikak vagyunk a szomorú rangsorban.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Az Eurostat adatai szerint az EU-ban, az összes tagállam átlagát nézve 45 százalékkal (évi 1245-ről 638-ra) csökkent a vasúti balesetek halálos áldozatainak száma 2010 és 2021 között. Azonban nem mindenhol jó a helyzet.

A halálozási adatsorban Kelet-Európa áll az élen: millió lakosra vetítve ezen a részen a legmagasabb a vasúti balesetekben elhunytak aránya. A legrosszabb számot Szlovákia produkálta millió lakosonként 5,7 halálos áldozattal, második Magyarország 4,9-cel, a harmadik pedig Lengyelország 3,9-cel. Ezzel szemben az EU-átlag 1,5: ennyi ember halt meg egymillió lakosra vetítve vasúti balesetben 2021-ben.

2021-ben ilyen szempontból Írország, Spanyolország, valamint Görögország és Hollandia volt a legbiztonságosabb ország az unióban. 2021-ben összesen kilenc EU-tagállamban (Szlovéniában, Olaszországban, Észtországban, Franciaországban, Dániában, Hollandiában, Görögországban, Spanyolországban és Írországban) kevesebb mint egy halálos áldozatot regisztráltak millió lakosra vetítve.

A részstatisztikák szerint a magas magyarországi számokat az öngyilkosok számának növekedése és a vasúti átjárók szabálytalan használata okozza.

A MÁV 2022-es adatai szerint december közepéig 89 vasúti átjárós baleset történt, ebből 15 volt halálos kimenetelű – ez a két adat még alig tér el a tavalyitól (86 ilyen baleset, ebből 16 halálos). A balesetekben elhunytak száma azonban pontosan a kétszeresére nőtt az idei 34-gyel, hiszen tavaly még csak 17 áldozat volt. Az idei 34-ből 19-en, köztük gyerekek is utasok voltak.

Személyvonattal ütközött, összeroncsolódott nyerges vontató a Pest megyei Ikladon 2022. október 14-én – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Személyvonattal ütközött, összeroncsolódott nyerges vontató a Pest megyei Ikladon 2022. október 14-én – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Szintén jelentősen nőtt a sérültek száma: tavaly 18 súlyos és 20 könnyebb sérültje volt a vasúti átjárós baleseteknek, idén 39-en szenvedtek súlyos, 32-en könnyebb sérülést. Idén ráadásul vasutasok és vonattal utazók is vannak a sérültek között: összesen 4 vasutas és 34 utas szenvedett vonatbaleset miatt könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket.

A vasúttársaság ezért ezzel a kampány részeként április óta működteti a www.mav.hu/erjhaza weboldalt, ahol elrettentő baleseti helyszíni fotókat, magyarázó és alap vasútbiztonsági információkat, és a témában készült saját videókat mutatnak meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!