Tényleg itt a rezsiválság: decemberben rendesen lecsavartuk a gázcsapokat

2023. január 11. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

A háztartások földgázfelhasználása több mint 23 százalékkal, a gazdasági szereplőké csaknem 25 százalékkal alacsonyabb volt decemberben, mint egy évvel korábban – közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán. A közlemény kitért arra is, hogy KSH adatai alapján tavaly az éves gázfogyasztás 17 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021-ben. Ezen belül a lakossági felhasználók körében 16,6 százalékkal, míg a gazdasági szereplők körében 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás az egy évvel korábbinál.

Spórolni kezdtünk az árammal is. A minisztérium szerint a villamos energia fogyasztása decemberben több mint 7 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, míg éves szinten „közel 3 százalékos volt 2021-hez képest” a fogyasztáscsökkenés.

A minisztérium szerint az energiafelhasználás jelentős visszaesése „az enyhe időjárás mellett a szankciók okozta energia-áremelkedés miatti tudatos fogyasztói magatartásnak és a kormányzati takarékossági intézkedéseknek is köszönhető”. A közlemény kitért arra is, hogy a hazai tárolókban most elérhető készlet – a korábbi évek nagyobb téli igénybevételével számolva is – mintegy három hónapra lenne elegendő.

A minisztérium által közölte adatok nem meglepőek az energiahivatal által hétfőn közölt októberi energiastatisztikák fényében. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi jelentése szerint ugyanis a földgáz belföldi felhasználása 2008 óta a legalacsonyabb októberi értéket mutatta, ami szerepet játszott abban is, hogy október végén a tárolói földgázkészletek 11,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Igaz, a tárolói töltöttség azóta – az enyhe tél ellenére is – jócskán csökkent: bár az október végi 85,5 százalék körüli értékről november közepére 86,8 százalékig emelkedett, az MVM adatai szerint most már csak 58,24 százalékon van az úgynevezett „ügyfél mobilkészlet töltöttség” (a linken megnyíló Excel-táblázat F oszlopa; a cikkünk írásakor a január 9-i a legfrissebb adat). Igaz, a Gas Infrasructure Europe (AGSI) nem idősoros, csak aktuális állapotot mutató statisztikái szerint ennél magasabb, 67 százalékos a magyar tárolók töltöttsége (az eltérő adatokat az magyarázza, hogy az AGSI a földgáz biztonsági készletezéséért is felelős Hexum Földgáz Zrt. tárolói kapacitását is figyelembe veszi, míg az MVM adataiban csak a kereskedelmi tárolói kapacitások szerepelnek).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!