Csoportos létszámleépítést jelentett be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2023. január 10. – 14:53

Csoportos létszámleépítést jelentett be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete a Ludovika Campuson – Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

Másolás

Vágólapra másolva

Csoportos létszámleépítésre készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Ez abból a köremailből derül ki, amit Deli Gergely, az egyetem rektora küldött ki hétfőn. Az egyetem a Telex kérdésére megerősítette az információt: 37 munkatárstól válnak meg.

A rektori levél szerint a csoportos leépítésre vonatkozó szándékukat már a fővárosi kormányhivatalnak is bejelentették. A rektor „a közelmúltban bekövetkezett nemzetközi események okozta gazdasági helyzetben megnövekedett költségek által előidézett nehézségekkel” indokolta a lépést.

Levelében arról is írt, hogy hosszú előkészítő munka után hozták meg döntésüket, hogy minél kevesebb embert kelljen elküldeniük. A köremail azzal zárul:

„Egy ilyen döntés nemcsak a távozókat érinti, hanem hatással van a teljes egyetemi közösségre, ezért azt kérem Önöktől, hogy egymást támogatva, egymással összefogva végezzük tovább feladatainkat.”

Az ügyben kerestük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is. Válaszukban azt írták, hogy az egyetem 2023. január 9-én hivatalosan bejelentette a Budapest Főváros Kormányhivatala számára a csoportos létszámcsökkentési szándékát,

„amely összesen 37 munkatársat érint, oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt. Az érintett kollégák várhatóan 2023. január 12-éig kézhez kapják az őket érintő döntésről született tájékoztatókat.”

A tájékoztatásuk szerint ezután „a jogszabályi rendelkezések által előírt lépések végrehajtása és az esetleges – a kollégák által kezdeményezhető – közös megegyezésről szóló megállapodások egyeztetése következik, majd 2023. február 20–21. napján a megszüntető okiratok átadásával zárul a folyamat”.

Azt ígérik, hogy az egyetem a fenti időszak alatt és azután is minden támogatást és segítséget megad az érintett kollégáknak. A tájékoztatás szerint a távozó kollégák a jogszabályban garantált juttatásaikat megkapják. „Az NKE a közelmúltban megnövekedett működési költségek által előidézett nehézségek miatt kényszerült erre a lépésre. Az egyetemen az oktatási és kutatási tevékenység zavartalanul folyik tovább” – írták.

A rektor a köremailben utalt arra is, hogy korábban is nehéz döntéseket kellett meghoznia az egyetemnek. Itt többek között arra gondolhatott, hogy az NKE a kollégiumok, egyetemi épületek ideiglenes bezárásával, az izzók kicsavarásával, a kézszárítók kikötésével, távvizsgáztatással és a díszkivilágítás lekapcsolásával spórolna a rezsiköltségeken. Más egyetemek is hasonló módon próbálják csökkenteni energiafogyasztásukat.

A Telex megkereste a másik négy állami fenntartásban maradt egyetemet, hogy terveznek-e hasonló leépítést. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem válasza szerint „az ELTE nem tervez csoportos létszámleépítést”. Cikkünk megjelenése után megérkezett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem válasza is: mint írták, „csoportos létszámleépítéshez hasonló intézkedés nincs napirenden a Zeneakadémián.” A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen sincs napirenden létszámleépítési intézkedés – közölte az egyetem.

Ha más egyetemen is tud létszámleépítésről, kérjük, írjon nekünk az ugyelet@telex.hu emailcímre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!