Brutális homlokduzzanat, eltűnt gyógyszerek – forrong a közösségi média a Való Világ miatt

2023. január 6. – 19:01

Brutális homlokduzzanat, eltűnt gyógyszerek – forrong a közösségi média a Való Világ miatt
Forrás: RTL.hu / Való Világ

Másolás

Vágólapra másolva

A héten elterjedt a közösségi médiában, hogy a Való Világ 11. évadának tematikus hetén a műsor készítői elvették egy játékos fogamzásgátló gyógyszerét, másnak pedig az egészségügyi betétét. Az RTL kérdésünkre azt válaszolta: félreértés történt, szándékosan senkitől nem vettek el ilyet, sőt, a játékosok „hagyták el” azokat. Emellett az egyik feladatban könnyebben megsérült VV Piros, akinek a saját homlokán kellett széttörnie tojásokat. A csatorna kérdésünkre azt írta, az ügyeletes orvos a lehető leggyorsabban ellátta őt. Polyák Gábor médiakutató szerint a Való Világban történt határátlépések sokszorosát lehet megtalálni az interneten, de ha valakitől elvárható az, hogy példát mutasson a józan észből, azok a professzionális médiaszolgáltatók.

Már javában tart a Való Világ 11. évada, és egyre többször kerül be a műsor azzal a médiába, hogy a játékosok csúnyábban beszélnek, mint eddig, többet szexelnek, mint eddig, a műsor készítői pedig provokálják a belső konfliktusokat.

A határok átlépése, a helyzet élezése mindig is jellemző volt a valóságshow világára, hiszen pont attól lesz izgalmas a műsor, hogy konfliktusokat látunk a tévében. Viszont mintha ebben az évadban ezek egyre durvábbak lennének. Az első adásnál azt tapasztaltuk, hogy a szexualitás hangsúlyozása, az alpári beszéd már nem egy különlegesség, hanem a legtöbb beköltöző alapvető személyiségjegye. Nemrég arról írtunk, hogy az egykori villalakó, Osváth Zsolt szerződést bont az RTL Magyarországgal, és a megbeszéltek ellenére nem vállalja az RTL+ streamingszolgáltatásának népszerűsítést, mivel olyan jeleneteknek volt szemtanúja a Való Világ 11. évadában, amelyekkel nem tud azonosulni. Ezzel arra célzott, hogy korábban VV Rico megrángatta VV Renit, kurvának nevezte, és üvöltött vele.

Akkor Mérő Vera jogvédő és Ragány Zoltán büntetőjogász is azt állították, hogy VV Rico viselkedése jogilag büntethető volt. A csatorna akkor azt közölte: nekik nem céljuk az erőszak bármilyen formájának népszerűsítése.

Tojáscsapkodás után méretes homlokduzzanat

Ezen a héten a villalakók a „Nélkülözés Hetén” vesznek részt. Ennek lényege, hogy a szereplőktől elveszik a javaikat, tárgyaikat: se bútor, se tisztálkodószerek (kivéve fogkefe, fogkrém), se edények, se étel, se áram, se meleg víz nincs. Lényegében egy üres lakásban vannak, és feladatokkal kell visszaszerezniük mindent. Például egyszerre 31 kanállal kell egyensúlyozniuk az arcukon, vagy egy puzzle-játékot kell kirakniuk időre.

Élelemhez úgy jutnak, hogy a villában a szerkesztők elhelyeztek hat darab csengőt, ezeket kell időre lecsapniuk. Bármikor megszólalhat a riasztó, ami után egy meghatározott csengőhöz kell rohannia egy meghatározott embernek. Ha nem sikerül időben odaérnie, fokozatosan csökken a bentlakók közös ételcsomagja. A legalapvetőbb ételcsomag a „túlélőcsomag”, ennek tartozékai 11 embernek egy napra: 1 doboz cigaretta, sertészsír, 3 kg kenyér, 4 teavaj, 6 mentes víz, 3 darab löncshúskonzerv.

Eddig ebben a koncepcióban még nincs meglepő, az előző évadokban is gyakran voltak tematikus hetek a villában, amikor nem férhettek hozzá a villalakók a teljes ételkészlethez vagy a kényelemhez.

Piros feldagadt homloka a feladat után – Fotó: Forrás: RTL.hu / Való Világ
Piros feldagadt homloka a feladat után – Fotó: Forrás: RTL.hu / Való Világ

Most viszont az egyik villalakónak, VV Pirosnak az volt a feladata a meleg víz visszanyeréséért, hogy tojásokat törjön szét a homlokán. A 2012-es Guinness-rekord megdöntéséhez egy perc alatt 142 darab tojást kellett volna eltörnie a homlokán, és ugyan ez nem sikerült, de mivel a fele igen, így teljesítette a feladatot. Pirosnak a játék után jól látható vörös duzzanat keletkezett a homlokán, majd a riportszobában sapkában nyilatkozott, és utána több képen is lehetett látni, ahogy a fejét jegeli, mert feldagadt a homloka.

Mérő Vera jogvédő, író saját Facebook-oldalán írt a történtekről, illetve az általa alapított Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldalon is lehetett olvasni erről: „Sok kritika hangzott el már erről a műsorról, sok fogadkozást hallottunk, hogy változtatnak, de az újabb és újabb határok átlépését látjuk, különös tekintettel az emberi méltóságot és a bántalmazást érintően.”

Mérőnek is megírták az olvasói, és a közösségi médiában másutt is, például a Redditen is terjedt, hogy a nélkülözés hetén volt, akitől elvették az egészségügyi betétét, mástól pedig a fogamzásgátlóját.

A vágott adásban erről nem lehetett látni semmit. Próbáltunk keresni videót az esetről, de nem találtunk, így a közösségi média bejegyzésein kívül nincsen információnk a hír valóságtartalmáról. A Redditen például itt, itt vagy itt olvashatók az olvasói kifakadások posztban vagy kommentben.

RTL: Félreértés történt

Megkerestük az ügyben az RTL-t, arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban elvették-e a játékosok egészségügyi betétét és fogamzásgátló gyógyszerét. Azt is megkérdeztük, hogy VV Piros sérülései után mit gondolnak utólag a tojástörő feladatról. Az RTL válaszában azt írta:

„A ValóVilág-villában jelenleg a »Nélkülözés Hete« nevű tematikus hét zajlik. Ennek keretében a játékosok megtapasztalhatják, hogy milyen az, amikor a természetesnek vett körülmények és eszközök, tárgyak – mint sokaknak a való életben – nem állnak rendelkezésükre, például, hogy be kell osztani az élelmet, nincs meleg víz, vagy éppen korlátozottak a pipereeszközök.

A műsor készítői szándékosan természetesen semmilyen, számukra egészségügyi szempontból fontos terméket nem vesznek el villalakóktól, így sem a menstruáció időszaka alatt nélkülözhetetlen intim higiéniai termékeket, sem pedig gyógyszereket nem vettek el tőlük. VV Reni és VV Lissza gyógyszerei kapcsán félreértés történt. Gyógyszereiket a műsor készítői pótolták.

A homlokon való tojástörés közben könnyebb sérülést szerző VV Pirost a villa ügyeletes orvosa a lehető leggyorsabban ellátta, a játékos állapotát figyelemmel kíséri és kezeli a továbbiakban.”

Földön fekszenek a játékosok a Nélkülözés Hete című tematikus héten, a háttérben Piros jegeli a homlokát a tojástörős kihívás után – Fotó: ValóVilág / Facebook
Földön fekszenek a játékosok a Nélkülözés Hete című tematikus héten, a háttérben Piros jegeli a homlokát a tojástörős kihívás után – Fotó: ValóVilág / Facebook

Telefonon külön érdeklődtünk, mit jelent az, hogy „félreértés történt”. Erre azt a választ kaptuk, hogy a gyógyszereket a villalakók elhagyták, nem elvették tőlük. A műsor készítői az elhagyott gyógyszert pótolták, így nem maradt ki egyetlen nap sem a fogamzásgátló tabletta beszedéséből.

Ki mutasson példát, ha nem a profik?

Polyák Gábor médiakutató, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője szerint a kereskedelmi televíziózás létezése óta az egyik fő dilemma, hogy a műsorkészítők gyártanak egyre megosztóbb műsorokat, és a néző ehhez alkalmazkodik, vagy fordítva: a nézők igényeit próbálják kielégíteni a kereskedelmi televíziók. Szerinte amit a hazai Való Világban megtapasztalunk, annak a sokszorosát lehet megtalálni az interneten, így az elérhető tartalomkínálatban már minden határátlépés megtörtént. „Szerintem már nincs ingerküszöb” – mondta Polyák a Telexnek.

Ő is megerősítette, hogy ezek a műsorok a kezdeti induláshoz képest teljesen máshogy működnek, már csak amiatt is, mert van egy folyamatos online jelenlét, és az RTL helyett az RTL II-n sugározzák őket. Polyák Gábor azt mondta: ez jogilag is fontos különbség, hiszen így kikerültek a magyar Médiatanács vizsgálati köréből. Az RTL II Luxemburgban működik, így csak velük együttműködve lehet eljárást indítani bármilyen ügyben. Polyák azt mondta, volt már rá példa, hogy éppen egy Való Világ-epizód miatt marasztalták el a csatornát, de ennek az esélye azért így kevesebb, mintha az RTL-en futna a műsor. Szerinte ha valakitől elvárható az, hogy példát mutasson a józan észből, azok a professzionális médiaszolgáltatók.

„A professzionális médiát az különbözteti meg a TikTok challenge-ektől, hogy ott mégiscsak egy nagyon komoly anyagi meg szervezeti háttérrel működő médiaszolgáltatóról van szó, amely továbbra is professzionális tevékenységet végez, professzionálisan kiképzett emberekkel dolgozik, tehát sokkal több várható el tőle emberileg, morálisan és jogilag is, mint egy influenszertől.”

Vajon milyen hatással lehet a fiatalokra mindaz, amit a Való Világban látnak? Polyák Gábor ezt a hatást nem értékelné túl. Nem gondolja, hogy a Való Világ komolyabb károkat tudna okozni, mint amivel egy átlagos, digitális médiát használó ember egyébként is találkozik.

Szerinte fontos kérdés, hogy ebben az igénykielégítés iránti versenyben részt kell-e vennie egy olyan professzionális médiaszervezetnek, mint amilyen az RTL is. A médiaszolgáltatók már nem tudnak újat mutatni a határátlépésekben, így Polyák szerint érdemesebb lenne újragondolni ezt. „Nyilvánvalóan lehet szórakoztató műsorokat is gyártani máshogy.” Szerinte már az sem biztos, hogy erre van igényük az embereknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!