Gáspár Győző: Kocsis Máté annyira szeret engem, hogy azon elájultam

2023. január 3. – 17:01

Gáspár Győző: Kocsis Máté annyira szeret engem, hogy azon elájultam
Gáspár Győző a 2022. március 15-i Békemenet első sorában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az áprilisi választás előtt a Békemenet frontvonalában állva nyíltan vállalta politikai hovatartozását Gáspár Győző, a Romantic frontembere, aki ezt olyan komolyan gondolja, hogy azóta már be is lépett a Fideszbe, és ő lett a CÖKA Nógrád megyei elnöke is. Rogán Antallal csak egyszer találkozott, még 1999-ben, de nagyon szereti Szijjártó Pétert, Kocsis Mátét és Hollik Istvánt is. Bár a választás előtt elment mozgósítani, az inflációról vagy Matolcsy György kemény kritikájáról már nem akar véleményt mondani, mert ő mégsem úgy politikus. Interjú Gáspár Győzővel és kicsit a feleségével, Gáspár Beával.

Márciusban jelentkeztél a Fideszbe, de a tagkártyádat csak nemrég vetted át. Politikai hovatartozást vállalni mindig rizikós, te ezt először a Békemeneten tetted meg, még az áprilisi választás előtt. Miért éri meg vállalni, hogy fideszes vagy?

Gáspár Győző: Rossz a kérdés, mert ebben nincs semmiféle haszon, meg semmiféle olyan dolog, amitől előbbre tudnék menni. Sokan megvádoltak azzal, hogy majd több munkát kapok azért, mert én fideszes vagyok, vagy több helyre jutok be. Szerintem ez nem igaz. Az első nagy megmozdulásom az volt, hogy a békéért kiálltam a Békemeneten. Akkor tört ki a háború, és számomra a béke és Magyarország nagyon fontos. De kaptam hideget-meleget, hogy én azért csatlakoztam, mert blablablablabla… De a Gáspár családról már előtte is tudható volt, hogy fideszesek vagyunk, az én lelkem már régen csatlakozott, csak nem vállaltam föl. Lehet a következő kérdés, hogy miért nem vállaltam fel: úgy voltam vele, hogy én ezzel nem akartam kérkedni, nem akartam nagymenő lenni, nem akartam nagy csávó lenni, de a háború hozta ki belőlem azt, hogy igenis.

Gáspár Bea: Természetesen lehetnek olyan dolgok, amikkel nem biztos, hogy mindenki egyetért adott politikai párton belül, de leginkább ezzel tudnak azonosulni. Nem úgy van, mint Amerikában, hogy például, ha te republikánus vagy, nyíltan vállalod, és azzal nem lesz kevesebb munkád vagy nem lesz kevesebb barátod. Itt az van, hogy Fidesz-nyaller vagy, rohadjál meg ezért. Itt nem lehet azt tudni, hogy most ki a barát; aki eddig barát volt, az lehet, hogy pont ellenség lesz amiatt, hogy most a Győző felvállalta a politikai nézeteit. Ezt akarta eddig elkerülni.

A választás előtt felmerült egy olyan pletyka, hogy édesapád ételosztásait a Fidesz is támogatta. Ez igaz? *

G. Gy.: Elmondom őszintén, nem tudom, én azt tudom, hogy rengeteget adományozunk. Azt tudom, ezt mind az apukám intézi, idén több mint kétezer embernek adtak élelmiszert. A decemberi hónap azzal telt az öreg Gáspár Győzőnek, hogy rengeteg adományt osztott szét. Két műszakban dolgoztak nálunk Nógrád megyében a cigány asszonyok, a cigány fiúk, akik csomagolták a lisztet, a sót, a cukrot, mindent. Apukám huszonöt éve csinálja ezt. Tök mindegy, hogy MSZP volt vagy Fidesz volt, apukám a saját pénzéből adományoz. Karácsonyra annyi szaloncukrot, cukrot, olajat, mindent gyűjtött, de nem kapott semmiféle állami támogatást, hanem csak a szívéből adta.

Nemrég létrehoztál egy alapítványt, amely a hátrányos helyzetűek megsegítését tűzte ki célul és a Mi is létezünk nevet viseli. Kapsz támogatást a Fidesztől így, hogy beléptél a tagok közé?

G. Gy.: Az alapítványunk a saját pénzemből, ifjabb Gáspár Győző pénzéből jött létre, és rengeteg embernek adtunk adományt, amihez nem kaptunk állami támogatást, mert nem nyújtottunk be kérelmet, ugyanis tudjuk, hogy az állam helyzete most nem olyan, hogy alapítványokat támogasson. Eszem ágában nem volt kérni támogatást senkitől. Pedig most már elég sok jó ismerősöm van a Fideszben, de én a szívemből csináltam az alapítványt és nagy büszkeség volt az, hogy az egyik fiút elvittük a kórházba, megműtötték, hál’ istennek hazavittük, és segítjük őket. De ezeket nem publikáljuk, mert ebből is csak a bulvárdolog jönne ki, hogy jaj, azért csináltam, mert Fidesz-nyaller vagyok. De nem, hála a jóistennek, mi adunk, és a jóisten ezért minket megsegít. Megsegít.

Ki a példaképed a Fideszben? Van ilyen?

G. Gy.: Nagyon-nagyon szeretem a Szijjártó Péter miniszter urat, Kocsis Mátéval pedig három hete találkoztunk először, de nagyon-nagyon örültem, mert annyira szeret engem, hogy elájultam – nem gondoltam volna. Hollik István is, mert őt meg kimondottan imádom, és nagyon-nagyon sok mindent köszönhetek Lomnici Zoltánnak, mert tulajdonképpen ő volt a mentorom, és általa a Nógrád megyei CÖKA alapítója és elnöke lehettem, aminek baromira örülök, mert ott lehettem a karácsonyi partijukon, amire rengeteg támadást kaptam, hogy az Áder János köztársasági elnök úr miért fotózkodott velem. Azt még szeretném hangsúlyozni, hogy a választások előtt öt hetet a vejemmel végigdolgoztunk olyan keményen, hogy én tankoltam, az én pénzemből ment minden, és elmentünk városról városra, faluról falura, hogy „gyerekek, menjetek el szavazni, és szavazzatok a Fideszre”. Azt az öt hetet csodálatos öt hétnek tartom, és baromira örülök annak, hogy amikor a miniszterelnök úr kimondta, győztünk, ott állhattam a közelében. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ő a miniszterelnökünk.

Mi az az érték, amit a Fidesz közvetít?

G.Gy.: Sokan azért támadnak engem, hogy mondjam már meg a barátaimnak, miért ilyen drága a benzin. Ezt nem Orbán Viktor tette drágává. Nem Orbán Viktor dönti el az árakat. Hanem maga a kialakult helyzet. Én azt gondolom, hogy az az érték, hogy Magyarországon nyugalomban tudunk élni, és el tudunk menni wellnesshotelbe, és tudunk Magyarországon vásárolni, és nincs háború, és nincs az, hogy az emberek egymást lövik. Én azt gondolom, hogy az az érték Magyarországon, hogy a biztonságunkat a miniszterelnök úr a mai napig előre teszi. Lehet bármit mondani, meg lehet a Fideszt lefikázni, de, gyerekek, nyugalomban tudunk élni, a gyerekeink tudnak iskolába járni, én örülök, hogy Magyarországon élek, pedig nagyon sokat utazok.

Az alapítványod a hátrányos helyzetűeket segíti, igaz? Ha körbenézel azokban a régiókban, ahol elsősorban hátrányos helyzetű emberek élnek, akkor azt látod, hogy ezek az emberek biztonságban érzik magukat?

G. B.: Nincsenek veszélyeztetve aknavető vagy bomba által. Az anyagi biztonsággal az a helyzet, hogy még a jómódú embereknek is nehéz: bemész a boltba, és valami egyik nap ezer forint, másnap bemész, és kétezer. Így nem lehet élni. Tehát az anyagi biztonság az instabil, mindenkinek. És a hátrányos helyzetűeket még jobban megviseli. Ettől lesznek nyomorban az emberek.

Matolcsy György jegybankelnök az előző év végén úgy fogalmazott, hogy a kormány 2021 után kimondottan rossz döntéseket hozott, az ársapkák pedig, amik kifejezetten kormányzati döntések, jelentős inflációs többletet, azaz komoly áremelkedést okoznak.

G. Gy.: Nem szeretnék belemenni ezekbe a kérdésekbe, mert én egy művészember vagyok, aki szórakoztat. Ebbe a körbe nem is mentem bele soha, és nem is fogok belemenni, mert nem vagyok nagy politikus, hanem művészember vagyok.

G. B.: Azt keverik össze az emberek, hogyha valaki kinyilatkoztatja azt, hogy a Fidesz elveit vallja, az nem azt jelenti, hogy ugyanolyan szintű politikai tevékenységet fog csinálni, mint, mondjuk, Szijjártó Péter, vagy ő is valamilyen miniszteri biztos akar lenni. Győző nem akar ilyen szinten politikai babérokra törni, hogy most ő teljesen politikus legyen. Neki eddig is megvolt a kis élete, eddig is a szórakoztatóiparban tevékenykedett, ugyanúgy, mint például Kis Grófó, aki szintén fideszes, de nem akar politizálni. Győző nem azért futja a politikai köröket, hogy majd az anyagi haszonszerzés jöjjön vele az alapítványnak. Ha van olyan a politikai körökön belül, akit ismer, és tud neki segíteni, akkor oké, mert a segítő kezet nem szabad elutasítani, viszont ha nem segítenek, nincs semmi gond, mert akkor ezt más forrásból kell táplálni.

Mondjuk, ha valaki nyíltan kampányol a Fidesz mellett a választás előtt, ráadásul közszereplőként, akkor nem meglepő, ha azt gondolják, hogy politizál.

G. Gy.: Hála istennek elmagyaráztam azoknak a cigány embereknek, akik nem értették meg előzőleg, de aztán az én nyelvemen megértették, hogy el kell menni szavazni. Azért mentem el, mert – most nem akarom megsérteni – a Márki-Zayt (Márki-Zay Péter az összefogott ellenzéki pártok 2022-es miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere – a szerk.) nagyon-nagyon szeretem. De nézzük meg, szegényt otthagyták a semmiben. Addig jó az ember, míg fönt van a csillogásban. Ezt magyaráztam el mindenhol. Márki-Zayt úgy sajnáltam, tiszta szívemből, egyedül hagyták ott akkor, amikor a Fidesz győzött.

Van olyan ellenzéki szereplő, akit szimpatikusnak tartasz?

G. Gy.: Egy emberen szórakozok nagyon-nagyon jól, de őt sem szeretem, csak követem, imádom. Jakabot (Jakab Péter, a Jobbik egykori elnöke, ma független országgyűlési képviselő – a szerk.) nagyon-nagyon szórakoztatónak tartom, olyan ő nekem, mint a Győzike Show, hogy olyan jót szórakozik rajta az ember, megnézi, és utána lapoz egyet. Egy full szórakoztató elem a parlamentben.

Amikor beléptél a Fideszbe, kaptál viselkedési javaslatokat?

G. Gy.: A Fidesztől nem, hanem egy nagyon jó szakemberrel dolgozom, Forgács István romaügyi szakértővel, és ő tanácsolta, hogy váljak le a bulvárról, de ne teljesen, mert akkor nem fognak keresni. De amúgy emberileg nem változtam, csak nincsenek már címlapjaim, és ez így jól is van. Emberileg ugyanúgy maradtam, annyi, hogy megöregedtem, mert holnapután leszek negyvenkilenc, és látom, hogy tenni kell a dolgokért Magyarországon.

Tehát akkor most Gáspár Győző levette a celebmellényt és felvette a politikaiceleb-mellényt?

G. Gy.: Gáspár Győző nem vett fel semmilyen mellényt, csak elmondja a véleményeit, és elmondta, hogy hova tartozik. Ugyanúgy koncertezik, ugyanúgy szeretnek az emberek, ugyanúgy elhívnak ide-oda-amoda, de ugyanaz maradtam. De nem ülök be egy Mokkába a politikáról beszélgetni.

Vállalhatsz tévészereplést vagy fellépést anélkül, hogy megkérdeznéd a pártot, hogy mehetsz-e oda?

G. Gy.: Persze. Nem szólnak bele, dehogy. Olyan viszont volt, hogy valami szocialista képviselő a békemenetes felvonulás után lemondta a falunapra már megkötött szerződést, fellépést. Ha ilyen van, akkor ezt úgy kezeltem, hogy köszönöm szépen, akkor lemondtuk, kihúzom. De nem estem lelkileg nyomorba, meg mit tudom én. De volt olyan fideszes rendezvény amúgy, amin felléptem, az Őszi Hacacáré.

Említetted, hogy sok ismerősöd van a Fideszben. Ismered például Rogán Antalt?

G. Gy.: Amikor még nagyon-nagyon régen, a Romantic ’99-ben kezdődött, akkor a Westendben együtt kávéztunk, miután egyszer fölhívtam őt. Azóta nem is beszéltem, nem is találkoztam vele. Egyébként az egészhez még annyi, hogy mondják, buta cigány gyerek meg hülye cigány gyerek – mindenki azt mond rólam, amit akar.

G. B.: Azért jó lenne, ha máshogy értelmeznének dolgokat az emberek: mondjuk, úgy, hogy ha valamit akarunk, és teszünk érte, ha tanulunk, ha nagyon rajta vagyunk az ügyön, akkor az sikerül, még akkor is, ha romák vagyunk – a sikerhez egy százalék tehetség és kilencvenkilenc százalék szorgalom kell.

* Cikkünk első verziójában a kérdés másként szerepelt, ezt pontatlanság miatt utóbb módosítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!