Módosíthatják a rendszámtörvényt, hogy gátat szabjanak a náci szimbólumrendszernek

2023. január 3. – 10:16

Módosíthatják a rendszámtörvényt, hogy gátat szabjanak a náci szimbólumrendszernek
Forrás: Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs követhető logika az egyéni és egyedi magyar rendszámtáblák kiosztása mögött, derült ki a témában megjelent első cikkünk után. Hetekig hiába próbáltuk elérni az ügyben illetékes kormányhivatalt, végül az Építési és Közlekedési Minisztérium reagált: megvizsgálják a németországi szabályokat és ezek alapján módosíthatják a törvényt. De mi a gond a 1488-cal és mit jelent az, hogy a Hűség a becsületem?

Budapest Főváros Kormányhivatala elbotlott, amikor megpróbálta értelmezni az egyéni és egyedi rendszámtáblákra vonatkozó kormányrendeletet. Ebben azt írják, hogy „ha közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba nem ütközik, igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében, kérelemre engedélyezhető” a sorozatból kiválasztott egyéni, illetve a teljesen egyedileg választott karakterekből álló hatósági jelzés.

Mivel a megfogalmazás nem ad túl sok támpontot az ügyintézőknek, a hivatal döntései olykor ellentmondanak egymásnak. Miután korábban engedélyezték a HH-AA-001-002 és 003 kombinációkat, november 17-én elutasították olvasónk kérelmét, aki ugyanezzel betűsorral, de 004 végződéssel szeretett volna újabb egyéni rendszámot az autójára. A Nyelvtudományi Kutatóközpont véleményére hivatkozó határozat szerint

a „kért rendszámtábla első két karaktere (HH – a szerk.) alkalmas lehet arra, hogy nyelvi szempontból önkényuralmi rendszerek által használt rövidítéseket, betűszavakat idézzenek meg, valamint közvetlenül utalhatnak XX. századi önkényuralmi rendszerekre.”

Az esetről a Totalcar.hu írt elsőként, ám a cikket hamarosan törölték, mert kiderült, hogy a kormányhivatal úgy hivatkozott a Nyelvtudományi Kutatóközpont véleményére, hogy meg sem kérdezte azt. Egy 2022. júliusi levélváltás során ugyanakkor a Kutatóközpont azt írta a hivatalnak, nem egyértelmű, hogy az akkori rendszámkérelemben szereplő HH-HH-888 karaktersor önkényuralmi tartalmú-e vagy sem, hiszen létezik más értelmezése is ennek a karaktersornak, ezért ezt a rendszámot ki is adták valakinek.

A rendszámügyek elbírálása láthatóan nem tartozik a kormányhivatalok erősségei közé, és a jelek szerint általában nem is mérlegelik, hogy van-e bármi gyanús a kérelmek mögött. December közepén megjelent cikkünk után azonban jelentkezett egy olvasónk, aki felhívta figyelmünket néhány érdekességre a HH-HH-888 rendszámmal kapcsolatban.

Ez a rendszám egy olyan autóra került, amelyen előzőleg az SSI-488 rendszám szerepelt, és az autó gazdája mindkét változatról fotókat osztott meg a Facebookon. A régebbi rendszám fotója mellett valaki azt írta neki egy kommentben, hogy „Milyen rendes vagy, hogy a házassági évfordulótok a rendszámod”. Ez valóban lehetséges, hiszen ha dátumként értelmezzük az SSI-488-at, akkor az lehet akár 2014. augusztus 8. is. Csakhogy a rendszámok gazdája a „Hűség a becsületem 88/14” megjegyzéssel reagált az elismerésre.

Messengeren megpróbáltunk kapcsolatba lépni az autó és a két egyéni rendszám gazdájával, elküldtük neki kérdéseinket is, de nem reagált.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Hűség a becsületem a címe Gordon Williamson egykori SS-katonák visszaemlékezéseit összefogó, 1998-as kötetének, de nem véletlenül választotta éppen ezt a címet az egykor a brit hadseregben szolgáló szerző. A Meine Ehre heißt Treue volt ugyanisaz SS (Schutzstaffel), vagyis a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt katonai és védelmi szervezetének jelmondata az 1931-es stennes-i lázadás leverése után, Himmler javaslatára.

Bár Németországban és Ausztriában 1947-óta tilos az SS szimbólumrendszeréhez szorosan köthető jelmondat használata, a fellelhető források szerint szélsőjobboldali szervezetek mégis sokszor szerepeltetik ezt. Magyarországon nem vonatkozik tiltás a szlogenre, noha szintén semmilyen más összefüggésben nem találunk rá hivatkozást, csak a náci Németország jelmondataként, úgy viszont itthon is előfordult ilyen.

A 88/14-gyel kapcsolatban egyértelműbb a helyzet. A rendszámon és a tulajdonos facebookos megjegyzésében szereplő számpár első fele ugyanennek a rejtjelező üzenetváltási formának egy visszatérő eleme. A nyolcas szám az ábécé nyolcadik betűjére a h-ra utal, duplázva hh, amely a Heil Hitler köszönés rövidített formája a neonáci szlengben. A tizennégyes szám ebben az összefüggésben a fehér faj felsőbbrendűségét hangoztató, tizennégy szóból álló mondatra tett közvetlen utalás.

A fenti összefüggéseket megosztottam a Budapest Főváros Kormányhivatalával, a nekik címzett 2022. december 14-én küldött levelemben is. Egyúttal a korábbi kísérletek után újabb kérdéseket tettem fel a hivatalnak, hogy lássuk, volt-e ezekről tudomásuk. Érdekelt az is, hogy milyen megfontolás alapján adták ki a HH-HH-888 rendszámot egy olyan autóra, amelyen korábban az SSI-488 rendszám szerepelt, illetve fontos lett volna tisztázni, hogy tájékoztatták-e az előzményrendszám tartalmáról a Nyelvtudományi Kutatóközpontot, amikor az ottani szakemberek véleményét kérték a négy h-betűt és három nyolcast tartalmazó rendszámról. A fentiek tükrében fontos lett volna megtudni még, hogy a kormányhivatal tervezi-e a két rendszám visszavonását.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Sem erre a levélre nem érkeztek válaszok, sem az első cikkünk írásakor, december 1-én, 2-án, 6-án, majd a cikk megjelenése után, 13-án ismét elküldött kérdéseimre nem reagált Budapest Főváros Kormányhivatala. A Belügyminisztériumhoz fordultunk, ahonnan rövidesen az a válasz érkezett, hogy

a rendszámkérelmek elbírálása a Miniszterelnökséghez, a jogi szabályozás pedig az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozik.

A kormányhivatalokat felügyelő Miniszterelnökség nem válaszolt, a Lázár János vezette, nemrég létrejött építésügyi tárca viszont megtette mindenki helyett. A válasz szerint:

„a (Telex.hu – a szerk.) cikkében hivatkozott rendszámtáblák – már ha ismerjük azok szimbolikáját – kétséget kizáróan tömegeket sérthetnek.

A hivatkozott, a jelenlegi gyakorlatot szabályozó jogszabályok bár tiltják a közrend vagy közerkölcs megsértését a rendszámtáblák esetében, de nem számoltak a totalitárius diktatúrák »ünneplőinek« kódrendszerével és a furcsa szimbólumaival.

Részben éppen öntől, illetve a Telextől is értesültünk arról, hogy a témában Németország sokszorosan érintett, ahol ugyanakkor ennek szabályozását is megoldották. Amennyiben Németországban ezt a kérdést valóban megnyugtatóan tudták kezelni, és azok a jogi megoldások itthon is alkalmazhatóak, úgy német mintára pontosítani fogjuk a szabályokat.”

Az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtófőnöke, Krakkó Ákos ezzel arra utalt, hogy Németországban tiltják bizonyos egyéni és egyedi rendszámok, illetve betű- és számkombinációk kiadását, különösen azokét, amelyek az ország történetének legsötétebb korszakában használt szlogenekre, illetve szimbólumokra utalnak. Nem könnyű feladat betartani a helyi szabályokat és a helyzetet bonyolítja, hogy az országban tartományi azonosítókkal is ellátják a rendszámokat. Így a hivataloknak sokszor fokozott terhet jelent az egyes kérelmek elbírálása, és részben ezért visszatérő közéleti vitatéma is az egyéni és egyedi rendszámtáblák tartalma.

Az Autozeitung 2022 áprilisában foglalkozott részletesen a témával. A cikk szerint a dilemmák ellenére

országosan be van tiltva az KZ, az SS, az SA és a HJ betűkombináció,

továbbá az egyes szövetségi államok és körzetek egyéb kombinációkat és más náci kódokat is betiltottak a rendszámokon. A szerző felidézi, hogy Alsó-Szászországban nem lehet HH-88, AH-18 vagy HH-1933 rendszámokat kérni, Bajorország pedig 2010 óta már nem ad ki AH vagy HH rövidítésű rendszámokat a 18, 28 és 88 számokkal kombinálva. A fenti logikát fűzi tovább, hogy orosz invázió kezdete óta bizonyos helyeken kritikusan szemlélik a Z-betűs rendszámokra vonatkozó kérelmeket, és sokszor nem is adnak ki ilyen egyedi rendszámtáblát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!