2024 nyarára halasztja a kormány az egyszer használatos műanyag poharak betiltását

2022. december 30. – 23:19

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél évvel elhalasztja a kormány az egyszer használatos műanyag poharak forgalomba hozatalának betiltását, derül ki a pénteki Magyar Közlönyből (11 688. o.).

Ehhez egy 2021-es rendeletet módosítottak most. Abban az szerepel, hogy a betiltás 2023. január 1-jétől lesz hatályos, ezt a hatálybalépést tolták el az utolsó pillanatban 2024. július 1-jére.

Az akkori rendeletről itt írtunk bővebben, abban tiltották be a műanyag fültisztító pálcikát, evőeszközt, tányért, szívószálat, polisztirol ételtartót. A rendelet hatásáról pedig itt olvashatja riportunkat.

Fontos, hogy a tiltásnál az első forgalomba hozatalról van szó, vagyis amúgy sem az történt volna, hogy elsején hirtelen sehol nem lett volna műanyag pohár. A már raktárakban vagy üzletekben álló készleteket még kipörgethették volna a kereskedők. Mindez azonban majd csak 2024 nyarán lesz újból téma.

A rendelet definíciója szerint az italtartó pohár „olyan műanyagból készült egyszer használatos pohár, amely a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgál, ideértve a természetes személy személyes szükségletének kielégítésére szolgáló műanyag poharat is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!