Ha más nem, akkor beleöntjük neked egy szatyorba

2021. július 1. – 22:15

frissítve

Ha más nem, akkor beleöntjük neked egy szatyorba
Egy belvárosi étteremben az ebédet papírtányéron szolgálták fel, de a pulton elvitelre még műanyag tárolók sorakoznak – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől tilos az egyszerhasználatos elviteles dobozok, szívószálak, pohárfedők és tásaik használata. Hogy így lesz, már június eleje óta lehet tudni, akkor jelent meg ugyanis az erről szóló kormányrendelet. Már akkor összeszedtük, hogy búcsút kell intenünk

  • a fültisztító pálcikáknak,
  • az evőeszközöknek,
  • a tányéroknak,
  • a szívószálaknak,
  • az italkeverő pálcikáknak,
  • a léggömbökhöz való pálcáknak,
  • az elviteles vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgáló polisztirolból készült ételtárolóknak,
  • és a polisztirolból készült poharaknak, illetve azok kupakjainak, tetőinek és fedeleinek is.

Fontos mindjárt az elején tisztázni, hogy a a jogszabály nem az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, hanem azok forgalomba hozatalát tiltotta meg. Ez azt jelenti, hogy amíg egy büfésnek vannak a nagykerből korábban beszerzett egyszerhasználatos műanyag eszközei, addig nyugodtan felszolgálhatja vagy csomagolhatja ilyenekbe a portékáját. Szóval egyelőre nem arra kell számítanunk, hogy ha mától bemegyünk egy pláza étkezőszintjére, akkor ott kizárólag papírtányérból fa evőeszközzel falatozó embereket láthatunk majd. Hiszen fokozatosan tűnnek csak el a tiltólistás műagyagok.

Körúti ebéd még műanyagból

Nem tesztelésből ugrottam be a szerkesztőséghez közeli, Margit-körúti étterembe csütörtökön, hanem azért, mert éhes voltam és egyébként is gyakran eszem ott. Viszont rögtön szemben találtam magamat jó pár olyan, a pulton felhalmozott dobozzal, amelyet ettől a naptól beszerezni már nem lehetett, az ebédemet viszont gond nélkül elcsomagoltathattam ebben. (A dobozok nyilván eddig is ott voltak, hiszen mindig ebben adták az elviteles ételeket.)

Sok helyen még van lehetőség műanyag szívószálat és evőeszközt is választani – Fotó: Bődey János / Telex
Sok helyen még van lehetőség műanyag szívószálat és evőeszközt is választani – Fotó: Bődey János / Telex

Amikor a kasszásnál arról érdeklődtem, hogy meddig vannak még műanyag dobozaik, azt mondta, nem tudja. Ő csak azt hallotta, hogy kevesebb lesz belőlük, azzal nem volt tisztában, hogy beszerezni már egyáltalán nem lehet ilyesmit. De megnyugtatott, hogy a főnökei biztos készültek már erre is, szóval ettől függetlenül is lesz elviteles menüjük a jövőben.

„Gondolom, majd akkor lesz papír doboz, vagy ha más nem, akkor beleöntjük neked egy szatyorba”

– mondta viccesen, pedig valószínűleg arról sem hallott, hogy pont a műanyag zacskók egy része úszta meg a műanyag termékek közül a mostani tilalmat. Igaz, a zöldség-gyümölcs és pékárú csomagolására használt, 15 mikronnál vékonyabb úgynevezett „hordtasakok” termékdíját jelentősen megemelték. A korábbi 57 forint/kilogram helyett mától 1990 forint/kilogrammnyit kell fizetni utánuk. Az ennél vastagabb zacskók közül csak a biológiailag lebomló műanyagból készültek kerülhetnek forgalomba. A biológiailag lebomló zacskók termékdíja vastagságtól függetlenül egységesen 500 forint kilogrammonként.

Itt a mekis fakanál

Az egyszerhasználatos műanyagokat betiltó rendelet után a magyarországi McDonald's bejelentette, hogy 800 millió forintot fog elkölteni arra, hogy kivonja ezeket az eszközöket a forgalomból. Hogy legyen mihez viszonyítani ezt az összeget, érdemes tudni, hogy a hazai McDonald's éttermek üzemeltetője, a Progress Étteremhálózat Kft. a nyilvános beszámoló szerint 2019-ben 41 milliárd forint, 2020-ban 37,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye 2019-ben 5,5 milliárd forint, 2020-ban 3,67 milliárd forint lett.

A McDonald's éttermekben fokozatos az átállás, már műanyag fedő helyett papír, műanyag kanál helyett pedig fából készült kanalakat adnak a menü mellé, míg a jégkrémes pohár továbbra is műanyag – Fotó: Balogh Zoltán / Telex
A McDonald's éttermekben fokozatos az átállás, már műanyag fedő helyett papír, műanyag kanál helyett pedig fából készült kanalakat adnak a menü mellé, míg a jégkrémes pohár továbbra is műanyag – Fotó: Balogh Zoltán / Telex

Aki mostanában járt a gyorsétteremlánc valamelyik üzletében, jó eséllyel találkozott már azzal, hogy a korábbi műanyag pohárfedőket papírra, a műanyag fagyiskanalakat pedig fára cserélték és eltűntek a szívószálak. A telexes munkatársaink már a múlt hét végén több budapesti McDonald's-ban tapasztalták a fokozatos plasztikmentesítést, de a fagyis pohár még mindenhol a kifutó, régi műanyag volt.

A csütörtöktől életbelépő rendelet környezetvédelmi jelentőségét valamelyest illusztrálja, hogy a magyarországi McDonald's átállása miatt évente csaknem 200 tonna műanyag tűnik el.

Ne fulladjunk bele a műanyagba

Nemcsak Magyarországon üt lassan azoknak az egyszerhasználatos műanyageszköz-típusoknak az órája, amelyek a leggyakrabban kötnek ki az európai tengerekben és partokon, hanem szerte az egész EU-ban. A tagállamokra nézve kötelező betiltást az Európai Parlament 2019 márciusában szavazta meg.

Az Európai Bizottság szerint 2018-ra a tengerben felhalmozódott szemétnek a 80 százaléka műanyag volt, ezt a helyzetet igyekszik tiltásokkal is kezelni az EU.

Az EU-s tiltásról még az Indexen írtuk meg azt, hogy jól látszik belőle, hogy az unió szerint nem a műanyaggal van baj általában, hanem az egyszer használatos, eldobható műanyagtermékekkel, ezen belül is főleg azokkal, amelyeket nem hasznosítunk újra. Az ugyanakkor korábbi példákon érezhető, hogy az ilyen jellegű tiltásoknak van hatása.

A műanyagzacskók visszaszorítását célzó 2015-ös uniós intézkedések után, az új szabályok hatására az európaiak 72 százaléka használt kevesebb ilyen zacskót az Eurobarométer felmérés szerint. Nagy-Britanniában ugyanebben az éveben termékdíjat vezettek be, ezután egy év alatt 85 százalékkal esett vissza az eldobható zacskók száma.

Variációk elviteles tárolásra egy budapesti étteremben – Fotó: Bődey János / Telex
Variációk elviteles tárolásra egy budapesti étteremben – Fotó: Bődey János / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!