Věra Jourová a Media1-nek: A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon

2022. december 28. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Věra Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagjával, az EB alelnökével készített interjút a Media1. Ebből idézzük az érdekesebb mondatokat.

A médiaszabadságról szóló európai jogszabályról. „Az új uniós rendelet nem egyetlen országról szól. (…) Természetesen a problémák széles skáláját látjuk Magyarországon, a veszélyes médiakoncentrációtól kezdve az állami reklámok tisztességtelen elosztásán át, a politikai befolyás alatt álló közszolgálati médiáig.”

Hogyan alkalmaznák a gyakorlatban? „A Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testület az Európai Bizottsággal együtt biztosítja az új jogszabály következetes alkalmazását. A legsúlyosabb esetekben az Európai Bizottság (…) beavatkozhat, beleértve a kötelezettségszegési eljárások megindítását is.”

Mikor lehet ebből valami? „Remélem, hogy a végleges szöveget a 2024-es európai választásokig sikerül elfogadni.”

Mit gondol arról, hogy közszereplők nem válaszolnak az újságíróknak? „A választott tisztségviselőknek nem kellene így viselkedniük. A mi feladatunk, a politikusok feladata nem az, hogy kedveljük az újságírókat, hanem az, hogy tisztességes feltételeket teremtsünk számukra, hogy számon kérhessenek minket.”

Věra Jourovával bő egy éve készítettünk interjút, akkor is szóba került az új európai médiaszabályozás. A biztost korábban nem kívánatos személynek nyilvánította a magyar kormány, miután éles szavakkal bírálta, többek között beteg demokráciának nevezte a magyar államberendezkedést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!