Jövőre sem indul el a 2019-ben meghirdetett ingyenes külföldi nyelvtanulási program

2022. december 23. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre sem indul el a diákok számára még 2019-ben meghirdetett külföldi nyelvtanulási program, amit azóta minden évben elhalasztottak. Ezt Mellár Tamás párbeszédes országgyűlési képviselő kérdésére közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára.

A válaszából kiderül: mindent előkészítettek, teszteltek, és az együttműködési megállapodásokat is aláírták már. Röviden tehát minden adott ahhoz, hogy elinduljon a magyar diákoknak szánt kéthetes, külföldi nyelvtanulást biztosító program, csak éppen nem indul el – ha a bejelentés évét nem számítjuk – 2023-ban már negyedik éve.

A hivatalos indoklás szerint a szomszédban dúló háború és az „elhibázott brüsszeli szankciók” miatt nem valósulhat meg 2023-ban sem a program.

Rétvári hozzátette: „Szomorúan tapasztaljuk, hogy a hazai baloldal a gyermekek nyelvtanulását elősegítő programokkal szemben is még mindig a brüsszeli szankciókat támogatja.”

Erre a programra még 2019-ben a kormány 90 milliárd forintos keretet különített el, ebből csaknem 140 ezer diák utaztatását és tanulását tervezték támogatni. Az angol nyelvű képzéseknél Anglia, Írország és Málta, a német nyelvűeknél pedig Ausztria és Németország szerepelt a célországok között, de Franciaországba és Kínába is utazhattak volna a diákok. A program 2019-ben még nem indult el, a koronavírus miatt pedig 2020-ban és 2021-ben sem jutottak el a diákok külföldre, és végül a 2022-ben is lefújták (igaz, idén már csak 70 milliárd forint szerepelt a költségvetésben a programra).

Annak ellenére, hogy a program eddig egyik évben sem tudott elindulni (leszámítva egy 2021-es pilotprogramot), Bartos Mónika miniszteri biztos 2019 óta havi félmilliós fizetést kap a lebonyolításáért. Bartos idén év elején még azt nyilatkozta, jövőre már biztos nem lesz akadálya a program elindításának.

Arról egyébként, hogy pont egy ilyen program tudná leginkább a diákok nyelvtudását erősíteni, megoszlanak a vélemények, szakértők szerint azok profitálhatnak többet a kéthetes kurzusokból, akik már legalább középfokon beszélik az adott nyelvet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!