Lemondásra szólította fel Pintér Sándort a pénteki oktatásügyi konzultáció után a PDSZ

2022. december 17. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Rendkívüli Kongresszusa december 17-ei határozatában felszólítja Önt, hogy mondjon le
tisztségéről a közoktatásban való teljes járatlansága és alkalmatlansága miatt”

– olvasható a szervezet szombat esti közleményében, amelyet az oktatásért is felelős Pintér Sándor miniszternek címeztek.

A PDSZ továbbra is önálló oktatási minisztérium felállítását követeli, és azt, hogy „a minisztérium élén hozzáértő oktatási szakember” legyen. „Ön saját bevallása szerint az oktatáshoz nem ért – a mi véleményünk szerint az oktatásirányításhoz sem. Bizonyítják ezt az Ön által összehívott – hamisan – konzultációnak nevezett eseményen elhangzottak” – írták.

A PDSZ aggályosnak tartja a közoktatásban bevezetendő „új bérrendszerről, a belügyi elvárosokról, a rendőri problémakezelésről szóló terveket.” Úgy látják, a 10 százalékos béremelés „messze elmarad” a sztrájkkövetelésektől, az inflációt sem követi. „A béremelés pótlékemeléssel, és nem alapbéremeléssel történik, ezzel az ágazatban dolgozók számára olyan helyzetet tartanak fenn, amelyben a biztos bér, az alapilletmény még mindig a 2014. évi minimálbérrel számolt összeg. Ezért fordulhat elő az, hogy egy 26 éve pályán lévő pedagógus alapbérét fel kell
emelni a kötelező garantált bérminimumra. A felvázolt új bérrendszerben a
pótlékok nyomtalanul eltűnhetnek” – vezették le.

„Olyan ember ne legyen a közoktatás vezetője, akinek elvárásaiban nyoma sincs semmiféle tartalmi elemnek, csak ellenőrzésekről, feladatszabásról, kontrollról, oktatási felügyeletről rendelkezik, láthatóan pedagógiai kifejezéseket nem ismer, és azok iránt nem is érdeklődik. Aki a szakemberhiányt óraadók létszámának jelentős növelésével gondolja orvosolni, annak fogalma sincs arról, hogyan működik egy közoktatási intézmény, mi a pedagógus munkája. Szakmánktól távol áll az Ön fogalomrendszere, sértő hangvétele és stílusa” – írták.

A Telex birtokába jutott Pintér Sándor a pénteki oktatásügyi konzultáción elmondott teljes beszédének felvétele. A miniszter ezen egyebek mellett arról beszélt, hogy ő is sokat dolgozik, de sose sunnyog, és szerinte van oktatási minisztérium, csak államtitkárságnak hívják, azt pedig sérelmezte, hogy a diákok káromkodva beszélnek róla a tüntetéseken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!