A rendőrség szerint a kormány bombás plakátjai nem alkalmasak pánikkeltésre és rémhírterjesztésre

2022. december 16. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Mint azt korábban a Telexen is megírtuk, a DK fővárosi polgármesterei rémhírterjesztés és közveszéllyel való fenyegetés miatt október 26-án büntetőfeljelentést tettek, szerintük ugyanis „a plakátok megtévesztik a lakosságot, és elterelik a figyelmet a szociális válságról”. Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi DK-s polgármester a hvg.hu-nak elmondta: megkapta a rendőrség határozatát, elutasították a feljelentést.

A politikus a lapnak azt mondta, a rendőrség azzal az indokkal utasította el a feljelentést, hogy

a kormány bombákkal operáló nemzeti konzultációs reklámkampányának üzenetei nem alkalmasak a rémhírterjesztésre, sem a közveszéllyel fenyegetésre, ezért nem minősülnek bűncselekménynek.

„A feljelentés elutasításának indoklásából az derül ki, hogy szerintük a kormányzati kampány állításai talán túlzóak és nem is feltétlenül igazak, de mégsem számítanak rémhírnek és nem alkalmasak a pánikkeltésre sem” – írja a hvg.hu.

„A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket” feliratú plakátok árasztották el az utcákat országszerte – Fotó: Bődey János / Telex
„A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket” feliratú plakátok árasztották el az utcákat országszerte – Fotó: Bődey János / Telex

A rendőrség indoklásában az áll: „a plakátokon szereplő ”a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket„ felirat nem egy tényállítás, sokkal inkább tükrözi Magyarország Kormányának álláspontját, amely a nemzeti konzultációs kérdőívek kitöltésével kapcsolatban a lakosság tájékoztatását szolgálja”.

Továbbá azt is írták, „a plakátok nem befolyásolták és azóta sem befolyásolják negatívan a háború okozta gazdasági nehézségek elleni védekezés érdekében hozott intézkedéseket, nem sarkallták és nem is sarkallanák a lakosságot pánikszerű cselekményre, ezért azok nem alkalmasak a védekezés eredményességének akadályoztatására vagy meghiúsítására.” A rendőrség indoklása szerint a kormányzati üzenet „nem alkalmas a köznyugalom megzavarására”, és a közveszéllyel fenyegetésre sem, így összességében nem bűncselekmény.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az október végi kormányinfón úgy fogalmazott: a szankció bombaként hatott, „felrobbantotta az energiaárakat, a plakátok jól leírják a valóságot sajnos”.

Szaniszló Sándor a hvg.hu-nak jelezte: megtámadja a döntést.

Másként látja ezt az Európai Bizottság, amely szerint nem helyénvaló a kormány bombás plakátkampánya, mert a büntetőintézkedéseknek éppen az a célja, hogy megállítsák azt, hogy Oroszország bombázza Ukrajnát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!