Menstruációs szabadságot vezetett be dolgozóinak a II. kerületi önkormányzat

2022. december 15. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Mai testületi ülésünkön döntöttünk a menstruációs szabadság bevezetéséről, így törekszünk arra, hogy évi 48 órát meg nem haladó munkaidő-kedvezmény, vagy az otthonról dolgozás lehetőségét biztosítsuk a krónikus betegségben szenvedő, rendszeres kezelésre járó, illetve menstruációs fájdalmaktól szenvedő munkavállalóinknak”

– jelentette be Őrsi Gergely, a II. kerületi önkormányzat polgármestere a közösségi oldalán. Ez évente hat napot jelent vagy pedig home office lehetőséget a nehéz napokra.

Az önkormányzat csütörtöki ülése – Fotó: Őrsi Gergely / Facebook
Az önkormányzat csütörtöki ülése – Fotó: Őrsi Gergely / Facebook

Mint hozzátette, emellett döntöttek arról is, hogy dolgozóik méhnyakrákszűrésen, emlőrákszűrésen, prosztatarákszűresen való részvételük napjára szabadnapot kapjanak.

Korábban az erzsébetvárosi képviselő-testület döntött a menstruációs szabadság bevezetéséről. A javaslat értelmében a VII. kerületi önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő cégeknél orvosi igazolással szabadságot lehet majd kivenni menstruációs fájdalom, görcsök miatt.

Mint írtuk, Spanyolországban havonta három nap szabadságot biztosítanak azoknak a nőknek, akiknek komoly menstruációs fájdalmaik vannak. Menstruációs szabadságot jelenleg Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában vehetnek ki a nők, Spanyolország lehet az első európai ország, ahol ez elérhetővé válik.

Becslések szerint a fiatal nők 60-90 százaléka szenved menstruációs fájdalomtól világszerte, Spanyolországban 75 százalék lehet ez az arány. „Fontos tisztázni, mi számít menstruációs fájdalomnak, nem enyhe kellemetlenségről beszélünk, hanem olyan komoly tünetekről, mint a láz, hasmenés vagy erős fejfájás” – nyilatkozta Ángela Rodríguez spanyol esélyegyenlőségi miniszter.

A menstruációs szabadság ötletének vannak kritikusai is. Az egyik legnagyobb spanyol szakszervezet, az Unión General de Trabajadores (UGT) helyettes titkára, Cristina Antoñanzas a törvényjavaslatra reagálva azt mondta, hogy szerinte a menstruációs szabadság stigmatizálná a nőket. Nadia Calviño spanyol miniszterelnök-helyettes pedig attól tart, hogy a munkáltatók kevésbé lesznek hajlandók nőket alkalmazni a havi három napos menstruációs szabadság miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!