Az erzsébetvárosi önkormányzati cégeknél is bevezetik a menstruációs szabadságot

2022. október 19. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az erzsébetvárosi képviselő-testület a szerdai testületi ülésen megszavazta a menstruációs szabadság bevezetéséről szóló javaslatot, írja a HVG. A javaslat értelmében

a VII. kerületi önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő cégeknél orvosi igazolással szabadságot lehet majd kivenni menstruációs fájdalom, görcsök miatt.

„A javaslatot bár megszavazták a fidesz-KDNP-s képviselők is, többen értetlenségüket fejezték ki. Veres Zoltán például arról beszélt, hogy az új szabályozás diszkriminatívnak is tekinthető” – írja a lap.

A jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a polgármesteri hivatalban is be lehessen vezetni a menstruációs szabadságot.

Terézvárosban szeptember elején vezették be a menstruációs szabadságot, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítanak a dysmenorrheás nőknek. A szabadságot akkor vehetik majd igénybe a kerületi cégek női dolgozói, ha orvosi papírral tudják igazolni, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át.

Európában elsőként Spanyolországban vezették be a menstruációs szabadságot, ott havonta három nap szabadságot is biztosítanak azoknak, akik erős menstruációs fájdalmaktól szenvednek.

A menstruáció körüli tabukról, stigmákról és tévhitekről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!