Szilveszteri tűzijáték helyett tűzifára költenek Pécsen

2022. december 13. – 19:20

Másolás

Vágólapra másolva

A pécsiek egy online szavazáson úgy döntöttek, hogy az önkormányzat a szilveszteri tűzijáték árából inkább tűzifát vásároljon a leginkább rászoruló családok részére.

Péterffy Attila polgármester a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a voksoláson több mint 11 ezer pécsi vett részt. A szavazatok kétharmada, csaknem 7500 voks arra érkezett, hogy tűzijáték helyett inkább tűzifára költsön a város. A szavazók egyharmada, 3700-an a tűzijáték mellett voksoltak.

„Természetesen vállalásomhoz híven végre fogom hajtani a többség akaratát, és tűzijáték helyett tűzifára fordítjuk az év végi látványosságra szánt összeget. Tavaly 210 pécsi család kapott egyenként másfél köbméter tűzifát a város önkormányzatának szociális keretéből. Idén már bővítettük ezt a keretet, és azt terveztük, hogy 250 családot látunk el tűzrevalóval egy bővített, 10,5 millió forintos keretből” – írta a polgármester.

Hozzátette, hogy az árajánlatok alapján idén nettó 3 millió forintot költöttek volna a tűzijátékra, de a többség akaratának megfelelően, ezzel az összeggel a szociális keretet növelik. Péterffy Attila szerint a 13,5 millió forintból mintegy 300 pécsi családot juttathatnak tűzifához.

Az Agrárminisztérium december eleji közleményéből kiderült, hogy az infláció és a dráguló energiaárak ellenére idén is nagyságrendileg ugyanannyi család ugyanakkora keretből részesült szociális alapon kiutalt tűzifából, mint például 2019-ben.

Az infláció és az energiaárak emelkedése, valamint a kormány ezekre adott piactorzító védelmi intézkedései miatt a tűzifa ára is elkezdett extra gyorsan emelkedni az elmúlt hónapokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!