A Fidesz-KDNP a DK-s Varju László vörös vonaláról beszélt és feljelentést tett

2022. december 12. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypártok hétfőn büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen: arra kérik a nyomozó hatóságot, hogy közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt rendeljen el nyomozást a lakossági megtakarításokat érintő, rémhírkeltő SMS-ek ügyében – közölte a KDNP frakciószóvivője hétfőn.

Nacsa Lőrinc az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában felidézte: pénteken egy eddig példátlan támadás indult Magyarország pénzügyi rendszere ellen. Először a közösségi médiában, illetve SMS-ekben terjedtek pánikkeltő és hamis hírek széles körben, amelyek szerint a lakossági megtakarításokat valamiféle veszély fenyegeti, és a bankbetétek megszüntetését sürgették – mondta, megjegyezve: a veszélyes üzenetek miatt a rendőrség is nyomozást rendelt el, rémhírterjesztés alapos gyanúja miatt.

Nacsa Lőrinc szerint egy ilyen helyzetben valamennyi közszereplőnek az a felelőssége, hogy mindent megtegyen a rémhírek terjesztése ellen. Hozzátette: ehhez képest a Gyurcsány-párt alelnöke, Varju László ennek nem tett eleget, sőt olajat öntött a tűzre, amikor előzetes felszólításuk ellenére sajtótájékoztatót tartott. Ott a baloldal képviselője tovább építette a közösségi médiában terjedő álhíreket, lényegében ráerősített azokra – fogalmazott.

„Ez egy vörös vonal, a baloldal átlépett egy határt” – fogalmazott Nacsa Lőrinc, aki szerint Varju László nem mondott igazat, ráadásul szavaival súlyosan sértette az ország és a magyar emberek érdekeit. Közölte: hétfőn képviselőtársával, Bánki Erikkel (Fidesz) büntetőfeljelentést tettek, ismeretlen tettes ellen.

Nacsa Lőrinc – Fotó: Lakatos Péter / MTI
Nacsa Lőrinc – Fotó: Lakatos Péter / MTI

Ismertetése szerint arra kérik a nyomozó hatóságot, hogy az ügyben közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt rendeljen el nyomozást. A hamis üzenetekkel sok magyar embert elértek, ezért az ügy súlyos és választ kíván – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

Mint írtuk, Varju sajtótájékoztatója miatt a Magyar Nemzeti Bank is a rendőrséghez fordult, mert a politikus hamis állításai a jegybank szerint veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat. A DK képviselője arról beszélt, hogy a kormánynak tisztáznia kell Matolcsy György szavait, mert a bizonytalanság bankpánikhoz vezethet.

Az sms-ek miatt egyébként a rendőrség már nyomozást indított rémhírterjesztés gyanújával. „A jelenleg ismeretlen elkövető vagy elkövetők bankpánik kialakulására alkalmasnak látszó valótlan tartalmú információ(ka)t és üzenete(ke)t tett(ek) közzé informatikai és távközlési eszközökön” – áll a rendőrség oldalán közzétett közleményben. Az elkövetői kör azonosítása még folyamatban van, gyanúsítottat egyelőre nem hallgattak ki. A Magyar Nemzet cikke szerint a terjesztett sms-ben az állt:: „Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert a gazemberek ellopják”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!