Bankpánik, rémhírterjesztés – Kocsis Máté és az MNB is feljelentést tesz Varju László sajtótájékoztatója miatt

2022. december 9. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA-ból érkező kampánypénzek után most azzal támadja az ellenzéket a Fidesz, hogy külföldi megrendelésre a forint elleni támadást készíti elő. Kocsis Máté büntetőfeljelentést tesz Varju László ellen, szerinte ugyanis a DK képviselője egy sajtótájékoztatón hamis híreket terjesztve hozzájárult a forint elleni spekulációhoz. Varju sajtótájékoztatója miatt a Magyar Nemzeti Bank is a rendőrséghez fordult, mert a politikus hamis állításai a jegybank szerint veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat. A DK képviselője arról beszélt, hogy a kormánynak tisztáznia kell Matolcsy György szavait, mert a bizonytalanság bankpánikhoz vezethet. Mindeközben a rendőrség rémhírterjesztés miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután az elmúlt napokban valaki azt javasolta sms-ben az embereknek, hogy vegyék ki a bankból a pénzüket, mert a gazemberek el fogják lopni.

Matolcsy György a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén arról beszélt, hogy nagyjából 20 ezer milliárd forint megtakarítása van a magyar családoknak, és ez az előző, megnyert évtized eredménye. Amíg azonban párnacihában vagy bankbetétben hever a pénz, addig nem tudja a kormány felhasználni a válságkezelésben. A jegybankelnök szerint kormányzati energiahatékonysági programokkal meg lehetne mozdítani ezeket a pénzeket.

A jegybankelnök szavai után Kocsis Máté szerint olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket kezdett el terjeszteni az ellenzék a közösségi médiában és sms-ekben, „melyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti”, és az a legjobb megoldás „ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket”.

Az sms-ek miatt a rendőrség is nyomozást indított rémhírterjesztés gyanújával. „A jelenleg ismeretlen elkövető vagy elkövetők bankpánik kialakulására alkalmasnak látszó valótlan tartalmú információ(ka)t és üzenete(ke)t tett(ek) közzé informatikai és távközlési eszközökön” – áll a rendőrség oldalán közzétett közleményben. Az elkövetői kör azonosítása még folyamatban van, gyanúsítottat egyelőre nem hallgattak ki. A Magyar Nemzet cikke szerint a terjesztett sms-ben az állt:

„Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert »a gazemberek ellopják«”.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ezek állítások valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit. „Jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő több irányból, melyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzel fogható segítséget nyújt” – fogalmazott Kocsis, aki rögtön összekapcsolta az sms-eket az ellenzékkel.

A 12:23-kor közzétett Facebook-posztban azt ígérte Kocsis Máté, hogy haladéktalanul büntetőfeljelentést tesz, ha a DK-s Varju László megtartja a 13 órára meghirdetett online sajtótájékoztatót, amit a meghívóban így vezettek fel: „Matolcsy váratlan beismerése igazolta, hogy az Orbán-kormány szemet vetett az emberek bankban őrzött pénzére”. A Fidesz frakcióvezetője azt is kilátásba helyezte, hogy kezdeményezni fogja Varju valamennyi országgyűlési tisztségétől való megfosztását Kövér László házelnöknél.

Varju László: A veszély valódi, a bizonytalanság bankpánikot okozhat

Varju Lászlót nem tántorította el Kocsis posztja. „Az Orbán-kormány megtette az első lépést a magyar emberek bankban tartott pénze felé” – kezdte az online sajtótájékoztatót 13 órakor.

A DK képviselője arra következtetett Matolcsy György hétfői szavaiból, hogy a kormány a magyar emberek megtakarításából kísérelheti meg feltölteni az államkasszát, mint korábban már tette, amikor „einstandolta az emberek magánnyugdíj-pénztári megtakarításait”. Varju szerint

„azonnal tisztáznia kell az Orbán-kormánynak, hogy nem nyúlnak hozzá az emberek bankban tartott pénzéhez, mert a bizonytalanság akár bankpánikot is okozhat.”

„Matolcsy saját szavai bizonyítják, hogy a veszély valódi” – folytatta Varju, majd idézte a jegybankelnököt, aki szerint a családok megtakarításait fel lehetne használni. A DK politikusa szerint mindannyian ismerjük az elmúlt 12 évből, hogy „ha a Fidesz szerint fel lehet használni valamilyen pénzt, az csak egy valamit jelenthet: a pénzt el fogják venni, vagy el fogják lopni.”

MNB: A bankrendszer robosztus tőketartalékkal rendelkezik

Alig fél órával később közleményben tudatta a Magyar Nemzeti Bank, hogy büntetőfeljelentést tesz a DK sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt. Az MNB szerint Matolcsy György szavait szándékosan félreértelmezve Varju László olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek

„veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat”.

A jogi lépések mellett felszólították a DK-t, hogy „az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.”

A közleményben azt is írták, hogy a november végén publikált Stabilitási Jelentésük szerint „a magyar bankrendszer ma robosztus tőketartalékkal, jelentős, bármikor felhasználható (likvid) saját eszközállománnyal tevékenykedik”.

Az MNB számításai alapján „a bankok sokkellenálló képessége kiváló, e piaci szereplők számottevően jobb állapotban vannak, mint a 2008-as válság idején. Ezek a tények, minden más szándékos megtévesztés és rémhírterjesztés”.

Miután Varju László valóban megtartotta a sajtótájékoztatót, információink szerint Kocsis Máté megteszi a feljelentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!