Kifizette az állam az állatmenhelyeknek megítélt támogatásokat, de a baj nem hárult el

2022. december 12. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyot léptünk idén az állatvédelemben, aminek köszönhetően minden sikeresen pályázó civil állatvédő szervezet megkapta az 500 millió forintos keretösszegű pályázaton elnyert forrást, összesen 187-en”

– jelentette be Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos a Facebook-oldalán.

November közepén írtunk arról, hogy rövid időn belül bajba kerülhetnek az állatmenhelyek, ugyanis miközben őket is érinti a válság, egyre több ember adja be menhelyekre a háziállatait, mert nem tudja tovább fizetni a megemelkedett költségeket. A menhelyek telítettségén az sem segít, hogy az örökbe fogadások száma a nullához közelít.

A menhelyek most kaptak egy kis segítséget, ugyanis míg korábban az Agrárminisztérium úgy tájékoztatta őket, hogy az októberben kihirdetett, 500 millió forintos megítélt támogatás nem fog megjelenni idén a nyertes 187 állatmenhely számláján, Ovádi Péter posztjából kiderült, hogy az állam mégis elutalta számukra az összeget.

Mint ismert, több hónapos csúszás után október 18-án kihirdették végre a civil állatvédő szervezetek támogatására májusban meghirdetett pályázat eredményét. Az 500 millió forint keretösszegű pályázaton 187 nyertes részesült 500 ezer forint és 10 millió forint közötti összeget. A nyertesek közül azonban jó néhány menhely már el is végezte azokat a fejlesztési, felújítási munkákat, amikre a pénzt csak októberben ítélték meg nekik – tehát ez az összeg számukra kiadásként már megjelent a költségvetésükben.

Megkerestük a Fejér megyei Mányon működő Eszkuláp Állatvédő Egyesület elnökét, Németh Rékát, aki a Telexnek elmondta, hogy december elején utalták el nekik a pályázaton megnyert 4 millió forintot, ami mindössze a havi működési költségük fele nagyságrendileg. A pályázaton elnyert pénzt főként ivartalanításra kell elkölteniük. Németh Réka szerint továbbra is csak 3-4 hónapra látnak előre, ezért folyamatosan adományokat gyűjtenek a fennmaradásukra. Például ilyen posztokban:

A szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány számlájára szintén december elején érkezett meg az elnyert 2,2 millió forint. Farkas Gabriella a Telexnek elmondta, ebből másfél milliót lehet ivartalanításra fordítani, a többit férőhelybővítésre kapták. Ők annak érdekében, hogy a bezárással fenyegető márciusi előrejelzést minél tovább ki tudják tolni, a 82 ezres Facebook-oldalukon rendszeresen kérnek támogatást, karácsony előtt egy célzott adománygyűjtést is tartanak. A Tappancs alapítvány munkájáról korábban itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!