Indul a Telex Akadémia

Legfontosabb

2022. december 8. – 13:00

Indul a Telex Akadémia

Másolás

Vágólapra másolva

Miért lesz valami hír? Hogy lehet megkülönböztetni a hírt az álhírtől? Hogyan érdemes ellenőrizni az információkat? Hogyan lehet információkat eljuttatni minél nagyobb közönséghez? Rengeteg ilyen kérdés van a médiáról, mi is rengeteg ilyen kérdést kapunk, a válaszokat azonban az iskolában nem igazán tanítják, és a különböző egyetemi képzéseken sincs mindig válasz.

Ezért újabb fontos lépés történik a Telex életében: elindul az oktatóközpontunk, a Telex Akadémia, ahol a következő években különböző képzéseket kínálunk majd az érdeklődőknek a média legkülönfélébb területeiről.

Az oktatóközpont terve egyidős a Telexszel, rengeteg ötletünk van: az egészen gyakorlatias, mindennapi médiás készségek elsajátításától a mesterkurzusokon át a médiatudatosságot erősítő műhelyfoglalkozásokig sokféle képzést kínálunk majd a következő években a Telex Akadémián. Tulajdonképpen mindent, ami az oktatás és a média határterületeire illeszkedik. Lesznek ingyenes és fizetős képzéseink is.

Legfrissebb programunkban az értő médiafogyasztást, a fiatalok médiaműveltségét ingyenes programokkal erősítjük. Mert habár a legtöbb EU-s országban már mindennapos, bevett gyakorlat az oktatásban, Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár a fiatalok kritikai gondolkodásának, médiaműveltségének, hírműveltségi készségeinek fejlesztése, vagy az, hogy a tinédzserek, fiatal felnőttek kifejezetten nekik készült hírekkel, tartalmakkal találkozzanak. Ahogy az is ritka, hogy kifejezetten gyerekeknek, fiataloknak kínáljon cikkeket, online játékokat, tartalmakat egy hírújság.

A 2022 telén induló nagyszabású programunk ezt az igényt elégíti ki: három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét.

  • Diákoknak szóló workshopokat szervezünk.
  • Akkreditált tanárképzésben veszünk részt.
  • Kifejezetten tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek kialakított tartalmakkal fejlesztjük a Telexet.

Jelentkezzen ingyenes tanárképzéseinkre!

A program keretében az Idea Alapítvány Szűrj okosan! InfoGrund a digitális világban elnevezésű akkreditált tanárképzései indulnak 2023-tól. A képzés a kritikai
médiaműveltség fejlesztéséhez szükséges ismereteket és oktatásmódszertani alapokat kínál elsősorban 9–12. évfolyamon tanító pedagógusoknak. A képzésre az alábbi linken lehet jelentkezni.

Jelentkezzen ingyenes, diákoknak szóló workshopunkra!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és szívesen hozna teljesen díjmentesen az ország bármely pontjáról vagy a határon túlról 15–25 évesekből álló, 15-20 fős diákcsoportokat egy egész napos vagy két félnapos, médiaműveltséget fejlesztő workshopra a következő két évben oktatóként a budapesti Telex Akadémiára, töltse ki az alábbi kérdőívet, és hamarosan felkeressük, hogy minden részletet megbeszéljünk! Ha bármilyen kérdése van, keressen minket az akadémia emailcímén: telexakademia@telex.hu

A Telex Akadémia szakmai igazgatója Munk Veronika tartalomfejlesztési vezetőnk, ügyvezető igazgatója pedig Pusztay András.

A legelső programunkban együttműködő partnerünk az Idea Alapítvány, amely iskolai oktatásba illeszkedő programokat dolgoz ki a tudatos médiafogyasztás elősegítésére. A szervezet többek között akkreditált tanárképzési programot és komplex tanóraterveket kínál általános és középiskolai tanároknak, megalapozva ezzel a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését. Az Idea Alapítvány 2021-ben elnyerte az Edison100 Digitális Világ kategóriájának díját is.

A programunk ötletével több különböző, nyílt pályázaton is indultunk, végül az amerikai DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) támogatja két évre 740 740 dollárral. Ezt a pénzt nem a Telex működésére fordítjuk, hanem teljes egészében a fiataloknak szóló ingyenes programunkra és az oktatóközpont beindítására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!