75 százalékkal kevesebb gázt fogyasztott az Országgyűlés októberben, mint egy éve

2022. december 6. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés gázfogyasztása idén szeptemberben 8 százalékkal, októberben 75,3 százalékkal csökkent a tavalyi fogyasztáshoz képest – közölte az Atv.hu kérdésére az Országgyűlés Hivatala.

A hivatal helyiségeiben az előírt átlaghőmérséklet 18 fok, „az Országgyűlés hivatali helyiségeiben csak kisebb ingadozással tér el ettől a hőmérséklet” – írta a sajtóiroda az Atv.hu-nak, amit a lap országgyűlési tudósítója is megerősített. Ennek a takarékosságnak köszönhetően jelentős összeget tudott megspórolni az Országgyűlés.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban közölte, hogy miután a kormány takarékos gazdálkodást rendelt el a hivataloknál (25 százalékos megtakarítást célzott meg a gázfogyasztásban) az Ellátási Főigazgatóság által üzemeltetett 101 hivatali épületben szeptemberben 55,9 százalékkal, októberben 81,2 százalékkal csökkent a gázfogyasztás a tavalyi évhez képest. Ez 1,3 milliárd forint megtakarítást jelent a költségvetésnek.

Jakab Péter november végén hőmérőzte meg a Parlamentet, és arra jutott, hogy ott 23 fok van.

A Blikk a nyár közepén végzett egy kalkulációt, ami szerint 1,4 milliárd forint lehet jövőre a Parlament éves rezsiköltsége. Ennek oka, hogy a 140 éve tervezett, 120 éve felépült Országház energiahatékonysága nem felel meg a 21. század követelményeinek. Wachsler Tamás, az épület és környezete felújításáért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nemrég el is mondta, hogy a korabeli technológiák – köztük az Országház fűtési rendszere, a maga korában forradalmian újnak számító, gőz közvetítőközeges távfűtés – fölött mára eljárt az idő, ezért négy fázisban megkezdődik az épület belső felújítása is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!