Csöcsök, migránsok és baloldal bőven van a NER-médiában, de Matolcsy minimális

2022. december 5. – 23:39

Csöcsök, migránsok és baloldal bőven van a NER-médiában, de Matolcsy minimális
A kormányközeli média egyik zászlóshajója, az Origo címlapja hétfő este

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn a szabadon működő médiumok többsége vezető helyen számolt be azokról a dolgokról, amiket Matolcsy György mondott a parlament gazdasági bizottságának ülésén. A jegybankelnök karcosabb állításai közé tartozott például:

  • Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa;
  • a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak;
  • jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15–18 százalék között várható az infláció;
  • az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 második felében kezdődött az energiaárrobbanás, ami a magyar infláció 80 százalékát okozta;
  • sok szempontból a kormány rossz döntései miatt vagyunk bajban;
  • az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

Nagyon ritkán fogalmaz meg ennyire erős kritikát a kormánnyal kapcsolatban olyan ember, aki maga is sok szálon kötődik a rendszerhez. Megnéztük, mit kezdett ezzel a kormányközeli média.

Origo

A NER egyik zászlóshajójának számító, naponta emberek százezreihez eljutó Origón hétfő este bőven találhattunk nagy méretű – időnként szilikonos – csöcsöket, szűk (természetesen női) farmersortokat, „tökéletes” (természetesen szigorúan női) combokat, „bugyiban térdelő” magyar sztárt (nő), összeverekedő celebeket a Farm VIP-ből, a békét iszonyatosan akaró Orbán Viktort, focit, halott püspök „hátborzongató rejtélyét”, késelő migránsokat, balfék ellenzékieket, Brüsszelt, de Matolcsy neve mindössze egyetlenegy, lejjebb görgetve megtalálható, kicsi hírecskében jelenik meg, és abból sem derül ki valójában, hogy mi is történt pontosan.

Eleve már a címe sem igazán kattintós a címlapon: „Varga Mihály: Magyarországon lehet építeni az elmúlt évek eredményeire.” Belül Varga Facebook-posztja alapján arról írnak, amit a miniszter reagált Matolcsy kijelentéseire, de hogy mik voltak ezek a kijelentések, homályban marad.

Megyei lapok

A megyei lapok többsége szintén csak minimális mértékben idézte Matolcsyt, azt még leírták a mondatai közül, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, meg hogy magas lehet jövőre az infláció, illetve hogy „sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban” (hogy ez kit takar, az MNB-t?, a kormányt?, az nem derült ki), de a karcosan kormánykritikus megjegyzéseket sok esetben nem idézték.

M1

Itt messze nem teljes körű a vizsgálódásunk, mert csak a 22 órai híradót néztük meg, abban mondjuk egy árva szó nem hangzott el erről. Volt itt is késelő migráns, dollárbaloldal, valamint jóságos adománygyűjtés.

MTI

A legtöbb hazai médiumot alaphírekkel ellátó Magyar Távirati Iroda oldalán saját cikket nem találtunk Matolcsy kritikus mondatairól, csak olyanokat, amelyek úgy említik meg az érintett gondolatokat, amikor ellenzéki pártok közleményei vagy képviselők parlamenti felszólalásai kitérnek rá.

Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet alacsony olvasószámmal rendelkező online felülete beszámolt Matolcsy kijelentéseiről. Itt egyébként nem is fontos annyira a titkolózás, mert az Origóhoz és a közmédiához képest nagyon kevesen olvassák.

Pesti Srácok

A közmédia és az Origo által elért százezrekhez képest szintén nagyon kevés olvasóval rendelkező Pesti Srácok csak pár szót idézett Matolcsy kritikájából.

Mandiner

A közmédia és az Origo tömegbefolyásoló hatásától szintén messze lévő Mandiner viszonylag részletesen beszámolt Matolcsy kritikájáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!