TASZ: Be lehet perelni az államot a tanárhiány miatt

2022. december 01. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt, ha ugyanis egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A per indításához a szervezet ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánl az érintetteknek. Mint írják, sok mindenen múlik, hogy érdemes-e megindítani egy ilyen pert, illetve mi a siker esélye, ezért minden tanuló esetét egyedileg mérlegelik.

„Még jobb, ha több tanuló, akár egy egész osztály perel egyszerre” – teszik hozzá.

A szervezet a jogsegely@tasz.hu címen várja azok jelentkezését, akiknél problémás az oktatás a kirúgások vagy a tanárhiány miatt.

Csütörtökön több mint ötszáz tanár nem vette fel a munkát, miután szerdán nyolc budapesti tanárt rúgtak ki a polgári engedetlensági akciókban való részvételük miatt.

December első két napjára rendkívüli szünetet rendelt el az iskolaigazgató a Karinthy Frigyes Gimnáziumban (ahonnan hat tanárt rúgtak ki), mert a munkabeszüntetést bejelentő, hiányzó és elbocsátott tanárok miatt a tantestület létszáma nem éri el a jogszabályban előírt minimális szintet. A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban (ahonnan egy tanárt rúgtak ki) is rendkívüli szünetet rendeltek el, miután a tantestület 90 százaléka megtagadta a csütörtöki és pénteki napon a munka felvételét, és így ellehetetlenült az oktatás.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!