Pankotai Lili: Nem rúgtak ki, pszichológiai hadviselést folytattak, hogy önként távozzak

2022. november 29. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

Két hete derült ki, hogy Pankotai Lili, az október 23-i tanártüntetések egyik felszólalója iskolát vált. Az ügy előzménye, hogy a Ciszterci Rend pécsi Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója nyilatkozatban határolódott el diákjának beszédétől, mondván: az elmondottak nem összeegyeztethetőek az egyházi értékekkel. Később Pankotai Lili ebben az interjúban beszélt a történtekről.

A diáklány most a Szabad Pécsnek és a Szabad Európának adott interjút arról, mi miatt döntött a váltás mellett. Lili egyből leszögezte, hogy nem kirúgták, hanem ő döntött úgy, hogy kiiratkozik, ugyanakkor a tanári kar nyomás alá helyezte, hogy önszántából hagyja el az iskoláját.

Pankotai elmondása szerint az osztályfőnöke például kiküldte a teremből, és arra kérte a többieket, hogy győzzék meg őt, hogy ne menjen el velük kirándulni, különben az egész osztálykirándulás elmarad. Végül lefújták a kirándulást, és második félévre tették át az időpontot.

Az október 23-i beszéd után Pankotai Lili többször is beszélt az iskola igazgatójával és az osztályfőnökével is, de egy idő után úgy érezte, hogy nem fog egyenlő bánásmódban részesülni, sőt, „pszichológiai hadviselést folytatnak ellene”, és őt teszik felelőssé a kormányközeli média cikkei és a presztízsveszteség miatt.

„Az igazgató az engem tanító tanárokat nyilatkoztatta, és elmondása szerint – egy tanár kivételével – mindenki más azt nyilatkozta, hogy nem tudna velem együtt dolgozni a továbbiakban. (…) Véleményem szerint már csak egy utolsó gyomrost akartak rám mérni ezzel, és azzal, ahogyan ezt közölték”

– mondta Pankotai. Voltak néhányan az iskolán belül is, akik kiálltak mellette, de elmondása szerint egyes tanárok és diákok csak négyszemközt merték elmondani a véleményüket.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Lili hétfőtől már a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban folytatja tanulmányait, elmondása szerint szeretettel fogadták az új iskolájában. „Volt, hogy felmerült bennem hogy rossz hatással lesz a tanulmányaimra, de az első hét az új iskolákban abszolút megnyugtatott, hogy jó helyen vagyok, és megfelelően fel fogok tudni készülni mindenre” – mondta azzal kapcsolatban, hogy aggódott-e, hogy a későbbiekben is hátrányban lesz a beszéde miatt.

Az érettségire készülő diáklány azt is elmondta, hogy több felkérést is kapott, és nagyon megszűri, hogy mi az, amit ezek közül elfogad. „Szeretném leszögezni, hogy egyetlen pártot sem képviselek, nem is szeretnék sehova belépni, senki nem fizetett vagy fizet nekem, és a közeljövőben sem tervezek senkit képviselni ilyen téren” – zárta az interjút.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!