Megnőtt a bolti lopások száma tavalyhoz képest

2022. november 29. – 07:23

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába terjeszti ki a kormány egyre több alapcikkre az árstopot, sokan kapnak sokkot hetente a bevásárlókosaruk fölött, látva, mennyit drágult már megint minden. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon volt a legmagasabb élelmiszer-infláció szeptemberben, majd októberre egészen 40 százalékig ugrott fel éves alapon – írtuk nemrég az élelmiszerárak növekedéséről szóló komplex elemzésünkben.

Talán nem véletlen, hogy idén jelentősen nőtt a bolti lopások száma. A Hvg.hu a rendőrség adatai alapján azt írja, idén október végéig a hiper- és a szupermarketekből összesen 8396 esetben loptak összesen,

ez 22,52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban.

A kisboltokat és a dohányboltokat sem kerülték el a tolvajok: előbbinél több mint 23 százalékkal, utóbbinál 45 százalékkal többen loptak, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Bár a hazai élelmiszerláncok szerint nem mutatható ki egyértelmű összefüggés az élelmiszer-infláció és a lopások között, 27 százalékkal nőtt az étellopások száma, de szeszes italt és egyéb élelmiszert is jóval többször csennek ki a boltokból, mint tavaly.

A rendőrség adatai szerint a leggyakrabban eltulajdonított termékek között előfordulnak hús és húskészítmények, a tisztítószer, üdítőital, tej és tejtermék is, ám

a lista élén az illatszerek, a pénz és az édesipari termékek vannak.

A Tescónál augusztus óta körülbelül duplájára nőtt mind az elkövetések száma, mind az ellopott élelmiszerek értéke. Az élelmiszerlánc üzleteiből az elkövetők leginkább italokat, sajtot, csokoládét, játékokat, ruhát, húsféléket és kozmetikai termékeket tulajdonítanak el.

A Sparnál pedig inkább szervezett, sorozatos lopásokat tapasztalnak a Hvg.hu cikke szerint. A tolvajok megrendelésre, gyakran továbbértékesítési céllal csennek el termékeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!