Minden pénzt megér a városnak a mórahalmi gyógyfürdő működése

2022. november 28. – 15:34

Minden pénzt megér a városnak a mórahalmi gyógyfürdő működése
A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő már korábban is kapott elismerést – Fotó: Bálint András / Szegeder.hu
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaárak növekedése miatt országszerte több uszoda és fürdő is bezár télre. A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő esténként rövidebb ideig tart nyitva, de nem terveznek téli szünetet, miközben áremelés várható. Veszteségre számítanak, de a tulajdonos önkormányzat elegendő támogatást ad a fürdő működéséhez. Mórahalom bő harminc éve még a mezőgazdaságból élt, ám az utóbbi évtizedben már az idegenforgalmi kínálatáról híres. A Csongrád-Csanád megyei kisváros két turisztikai szolgáltatója is közönségdíjat kapott a vendégektől.

Az Év Szállása 2022 fődíjat a mórahalmi Colosseum Hotel nyerte el, a díjat a vendégek elégedettsége alapján ítélték oda, míg az Év Turisztikai Attrakciója, szintén a vendégek értékelései alapján a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő lett. Az országos szintű verseny a szallas.hu turisztikai portál szervezésében zajlott, és a Csongrád-Csanád megyei kisváros szolgáltatói a hazai élmezőny elismert idegenforgalmi központjait előzték meg.

A mórahalmi gyógyfürdőben tartott sajtótájékoztatón Nógrádi Zoltán – ő 1994 óta folyamatosan a város polgármestere, és 2002-2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője is volt –, azt mondta, két és fél évtizede Mórahalom még halmozottan hátrányos helyzetű település volt, ám azóta a fejlesztéseknek köszönhetően nagyon látványos átalakulás történt. Az idegenforgalom szinte a nulláról jött föl igen magas szintre. A fürdő szolgáltatásaira támaszkodó Hotel Colosseum szálloda 2011-ben, a mellette lévő Elixír Hotel pedig 2015-ben nyílt meg, mindkettő felső kategóriás.

A Colosseum Hotel, amelynek az önkormányzat magáncégek mellett a résztulajdonosa, 2.5 Mrd Ft-ból épült fel, az önrészhez kapott félmilliárd forintos uniós támogatással, míg további 1.5 milliárdot az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank hiteléből fedeztek. Az Elixír Hotel pedig 700 millióból épült, aminek a 70 százaléka volt uniós pénz. Így – nyolc másik beruházással együtt – Mórahalom a 2000-2015 közötti fejlesztései időszakában több mint 2 milliárd forint támogatást nyert el az idegenforgalomra hazai és EU-s forrásokból.

Sajtótájékoztató a mórahalmi gyógyfürdőben – Fotó: Bálint András / Szegeder
Sajtótájékoztató a mórahalmi gyógyfürdőben – Fotó: Bálint András / Szegeder

A járvány megakasztotta a fejlődést

A több szakmai és korábbi közönségdíjat is elnyert fürdőben a folyamatos fejlesztések és bővítések révén nyaranta 7 szabadtéri és 14 fedett medence használható a másfél hektáros területen. A fürdőnek saját termál- és hidegvizes kútja is van, és az 1999-óta minősített gyógyvize főként a mozgásszervi panaszokon enyhít, erre építik gyógyászati szolgáltatásaikat. A városban három másik gyógyvizes kút is van. A fürdő a koronavírus-járvány előtt évente már félmillió vendéget fogadott, volt, amikor a jegyek felét is külföldiek vették meg. Az idén az eddigi adatok alapján mintegy 350-400 ezerre számítanak. Az önkormányzati tulajdonú fürdő a város egyik legnagyobb munkaadója, 80 alkalmazottja van.

A koronavírus-járvány a Colosseum Hotelt is több alkalommal átmeneti bezárásra kényszerítette. A nehéz időszakot úgy vészelték át, hogy a cég állami támogatást kapott a zárás előtt lefoglalt szobák mennyisége alapján, és a dolgozók bérét a kormányzat munkahelymegtartó programja fizette – mondta Farkas Gábor, a szálloda vezetője a Telex tudósítójának.

A járvány idején senkit nem kellett elbocsátani.

Az újranyitáskor a gyakorlott munkatársakkal folytathatták, ennek is köszönhető a vendégek elégedettsége, ami az elnyert díjban megmutatkozik – véli Farkas Gábor.

A díjnyertes hotel Mórahalom központjában áll – Fotó: Bálint András / Szegeder
A díjnyertes hotel Mórahalom központjában áll – Fotó: Bálint András / Szegeder

Az idei közönségdíjas Colosseumnak 82 szobája, mintegy 180 férőhelye van, jelenleg 55 dolgozóval működik, és a szakképzésben náluk tanuló 16 diák is segít a munkában. A hotel foglaltsága az idén várhatóan 75 százalékos lesz. A vendégeknek alig a tizede külföldi, főként a közeli Szerbiából és Romániából jönnek, a hazaiak közül pedig a családok mellett az idősebb házaspárok érkezése a gyakori. Utóbbiak hosszabb időre, azaz egy hétre is jönnek, számukra a gyógyvíz a vonzó, a családok pedig jellemzően hétvégi kikapcsolódásra érkeznek. Ehhez a város szórakoztató programokkal is télen-nyáron hozzájárul, például november végén a koncertekkel, kirakodóvásárral egybekötött pálinkaversenyt és tepertőfesztivált már a 8. alkalommal tartották meg.

Közbeszól az áremelés

Az energia árának ekkora ugrására Mórahalmon sem számítottak, de a Szent Erzsébet Gyógyfürdőben már korábban is igyekeztek energiatakarékos módszereket bevezetni, ezért 2019-ben egy innovációs díjat is elnyertek – mondta a Telexnek Berta Zsolt marketing vezető. Jelenleg is folyik új napelemek telepítése, és a fürdő alagsorában van egy tartályrendszer, amely energia-visszanyerő berendezéshez kapcsolódik, ezzel a medencékből már leeresztett termálvíz hőjét az épület fűtésére tudják felhasználni. Kazánok persze vannak a kiegészítő fűtéshez.

A medencékben használt termálvízből egy alagsori berendezés nyeri vissza a hőenergiát – Fotó: Móra Krisztina / Telex
A medencékben használt termálvízből egy alagsori berendezés nyeri vissza a hőenergiát – Fotó: Móra Krisztina / Telex

Nagyon sok villamos energia kell a szaunákhoz és a világításhoz – utóbbin most úgy takarékoskodnak, hogy szeptembertől minden nap 2 órával korábban zárnak, azaz hétköznap hatig, a hét végén pedig este nyolcig vannak nyitva. A Csendes Wellness nevű részleg csak a hétvégén látogatható. Ezzel együtt is várható, hogy fürdőben árakat kell emelni, de a növelés mértékéről még ezután dönt az önkormányzat.

Mórahalmon az összes eltöltött vendégéjszaka évente 140-150 ezer, a kiadó házakkal és szobákkal együtt összesen 1500 vendégágy van. A hivatalosan 6500 fős település – Nógrádi szerint valójában 7400-an élnek ott – 1989 óta város. A helyi adóbevételek negyede már a turizmusból származik, a többi főként a mezőgazdaságból és az iparból, hiszen 1997 óta ipari parkjuk is van – közölte a Telex kérdésére Nógrádi Zoltán.

A polgármester úgy látja, a város gazdaságában a turizmus ma már majdnem akkora jelentőségű, mint a korábban meghatározó mezőgazdasági termelés. Ehhez harminc év munka kellett, amin utóbb a koronavírus nagyot rontott, a járvány hátrányaiból három év alatt sikerült visszakapaszkodnia a város idegenforgalmának. Az energia-áremelés újabb csapás, de a város önkormányzata mindenképpen fenntartja a fürdő működését – jelentette ki a polgármester.

Most bele kell tenni, és azt nem kell számolni, hogy mennyit.

Az elmúlt hét bő esztendőben megtöltötték a magtárakat, most a szűk esztendőben ki kell nyitni, és kiadni a tartalékot – folytatta egy mezőgazdasági példával Nógrádi, de azt nem részletezte, milyen nagyságrendű ráfizetésre számítanak. A turizmus olyan fontos szerepet játszik már a város gazdasági életében, hogy nem sérülhet a működése, ebben a polgármester szerint teljesen egyetértenek az önkormányzati képviselők.

Nógrádi Zoltán a sajtótájékoztatón, aki 1994 óta Mórahalom polgármestere – Fotó: Bálint András / Szegeder
Nógrádi Zoltán a sajtótájékoztatón, aki 1994 óta Mórahalom polgármestere – Fotó: Bálint András / Szegeder

Bár nagyon örülne neki, de nem számít arra, hogy a „rezsivédelem” miatt a sokféle kiadással megterhelt állami költségvetésből újabb támogatás jut a hazai turizmus fenntartására, ezért úgy véli, most az önkormányzatnak kell áldozatokat hoznia. Az elmúlt két évtizedben a mórahalmi fürdőben szinte 2-3 évente nyitottak új medencéket és kezdtek fejlesztéseket, gyakran pályázati támogatások révén bővítettek. Most azonban nem terveznek további beruházásokat, hanem a meglévő adottságokat igyekeznek jobban kihasználni, hogy megtartsák, vagy éppen bővítsék is a vendégkört.

Az energiaválság miatt az utóbbi hetekben egyre több hazai gyógyfürdő és uszoda jelentette be, hogy télre bezár, például a Mórahalomtól 20 km-re lévő Szegeden a négyből csak egy fürdőhely marad nyitva, de ott is szűkítik a szolgáltatásokat. Így arra is lehet számítani, hogy a következő hónapokban megnő a vendégek száma a télen is tovább működő fürdőkben.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!