Nem számít bűncselekménynek a nemzeti konzultáció tömeges kitöltése

2022. november 25. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a kormány online nemzeti konzultációit meghekkelő robotprogram ügyében – írja a hvg.hu. A Nerbot néven ismertté vált hacker egy egyszerű program segítségével több tízezres nagyságrendben töltötte ki a nemzeti konzultációkat.

Először 2020 szeptemberében lendült akcióba a Nerbot névre keresztelt projekt kitalálója: a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációt töltötte ki az általa írt program, mindezt pedig a YouTube-on közvetítette. A rendőrség információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt indított akkor nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Ez azonban nem tántorította el Tomanovics Gergelyt, és 2021 júliusában 12 órán át élőben közvetítette, hogy összesen több mint 3100 nemzeti konzultációs ívet töltött ki az algoritmus véletlenszerű válaszokat adva. Később a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót is meghekkelte. A kormány korábban hekkertámadásról beszélt, holott csak egy igen egyszerű trükkre volt szükség.

Az újabb, uniós szankciókról szóló nemzeti konzultációt is ki lehet már tölteni online. Egyelőre arról nem hallani, hogy ezt is meghekkelték volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!