Az ellenzék külföldi kampánypénzeit küldő szervezet jogi és diplomáciai lépésekre készül, miután titkosszolgálati jelentést írtak róluk

2022. november 24. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben tiltakozik az Action for Democracy (A4D), miután csütörtökön nyilvánosságra hozták azt a titkosszolgálati jelentést, amely a szervezet magyarországi működéséről szól. Az A4D szerint „a magyar kormány politikai célok szolgálatába állította a titkosszolgálatokat, amikor a szervezet magyarországi aktivitását figyeltették meg”, ezért jogi és diplomáciai lépésekre is készülnek.

Az Action for Democracy amerikai hátterű szervezet, amelynek elnöke Korányi Dávid (Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadója, Bajnai Gordon volt miniszterelnöki tanácsadója). Az A4D arról vált ismertté, hogy nagy összegű adománnyal támogatta a választások előtt Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmát, állításuk szerint külföldi magyaroktól gyűjtött pénzből. A többmilliárdos összeget az ellenzék a kampányára költötte, ezt úgy tudták megtenni legálisan, hogy az MMM nem párt, így nem tilos számukra, hogy külföldről pénzt fogadjanak el. A Fidesz az eset kapcsán vezette be a hazai közbeszédbe a „dollárbaloldal” szólamot, és a választások befolyásolási kísérletéről beszél, Márki-Zay szerint viszont „szó sincs nemzetbiztonsági kockázatról, hazaárulásról vagy tiltott pártfinanszírozásról”.

A történteket mindenesetre kivizsgálta a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Információs Központ nevű titkosszolgálati szerv is. Ennek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra, és lényegében azt sejtetik benne, hogy a Biden-kormányzat állhat az A4D mögött.

Erre reagáló állásfoglalásában az A4D azt írja, az „úgynevezett elemzést nagy érdeklődéssel és helyenként igen nagy derűvel olvastuk, különösen azért, mert az adóforintok elherdálása után a Nemzeti Információs Központ vezetése ugyanazt állítja, amit az Action for Democracy: minden támogatásunk teljesen jogszerűen történt”.

A közlemény szerint a szervezet alapítóinak és tanácsadó testületi tagjainak „a jelentés által baljósként beállított, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét és sugallt amerikai kormányzati »bekötöttségét« a politikai fantazmagória birodalmába sorolja” az A4D. Azt is írják, függetlenek mindennemű kormányzati befolyástól, a National Endowment for Democracytól (amellyel a jelentésben összefüggésbe hozzák őket) támogatást nem kaptak.

A szervezet „rendkívül aggasztónak tartja, hogy a kormány a teljes államapparátust bevetette az Action for Democracy, az MMM és a Datadat elleni lejárató kampányban, és nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget és az adóhivatalt”. Végezetül azt írják,

„megteszik a szükséges diplomáciai és jogi lépéseket a folyamatos támadások semlegesítése érdekében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!