Mégis a magyar légvédelmi rendszer fejlesztéséről tárgyalt Izraelben a honvédelmi miniszter és a köztársasági elnök

2022. november 21. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Világszínvonalú, légi és tüzérségi célok felderítésére és nyomon követésére alkalmas izraeli radarrendszer áll jövőre a Magyar Honvédség szolgálatába, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az izraeli Iron Dome, azaz Vaskupola nevű légvédelmi rendszer lokátorainak egyes egységeinek gyártásába a magyar hadiipar is bekapcsolódik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel, és a találkozó után bejelentette, hogy jövőre érkeznek annak a radarrendszernek az elemei, amelybe 2025-től magyar gyártású komponenseket is beépítenek. A honvédelmi miniszter az izraeli ELTA radarokról azt mondta, hogy a magyar haderőfejlesztési programban a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként számontartott és új lendületet kapott védelmi iparágba már jelentős izraeli szálak fonódtak.

A lap szerint Szalay-Bobrovniczky arra utalt, hogy a Magyar Honvédség többek között a Rafael cég Spike irányított páncéltörő rakétáit is rendszeresíti. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hatékony, rendszerbe foglalható védelmi erő kiépítésére van szükség, így a beszerzések és a védelmi ipar fejlesztésének köszönhetően nemcsak Magyarországot és a magyar embereket tudják megvédeni, de nemzetközi kötelezettségeinek is magas szinten tudnak eleget tenni.

Gulyás Gergely Miniszterelelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón még azt mondta, hogy nem emiatt utazott Izraelbe Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Novák Katalin. Gulyás még azt is mondta, hogy erről már csak azért sem lehet szó, mert Izraelben éppen kormányváltás zajlik, így hosszabb távra „nem érdemes” tárgyalni a néhány nap múlva távozó miniszterekkel.

A honvédelmi miniszter nyár végén még arról beszélt Székesfehérváron, hogy a magyar állam Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre, szeptemberben megalakult a Védelmi Igazgatási Hivatal, néhány hete pedig létrejött a Miniszterelnök Katonai Irodája. Orbán Viktor miniszterelnök október közepén beszélt arról, hogy komoly veszély a háború, és az, hogy nyugatról fegyverek áramlanak a frontra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!