A Gyermekek Világnapján kékbe borult a Szabadság-szobor, a MÜPA és az Avasi Kilátó

2022. november 20. – 20:29

A Gyermekek Világnapján kékbe borult a Szabadság-szobor, a MÜPA és az Avasi Kilátó
Fotó: UNICEF Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

November 20-a a Gyermekek Világnapja, 33 éve ezen a napon fogadták el az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét. Ilyenkor világszerte, így Magyarországon is az Unicef színei után kék díszkivilágítást kap számos számos középület.

Az energiaárak emelkedése miatt idén kevesebb helyszín borult kékbe itthon, mint az előző években, hiszen sok helyen az állandó kivilágítást is kénytelenek voltak lekapcsolni. Az Unicef kék színében világított este például a Szabadság-szobor, a Művészetek Palotája és az Akvárium Klub Budapesten, Miskolcon az Avasi Kilátó, Velencén a Bence-hegyi Kilátó, Gyulán az Almásy-kastély, Szentendrén pedig a Városháza.

A jászboldogházai Szent Család Római Katolikus Templom és a Művészetek Palotája – Fotó: UNICEF Magyarország A jászboldogházai Szent Család Római Katolikus Templom és a Művészetek Palotája – Fotó: UNICEF Magyarország
A jászboldogházai Szent Család Római Katolikus Templom és a Művészetek Palotája – Fotó: UNICEF Magyarország

Az Unicef Magyarország idei kampányának középpontjában a klímavédelem áll. „Nem kérdés, hogy a klímaváltozás következményei a mai gyerekek felnőtt életére lesznek a legnagyobb hatással, de a világ számos pontján a jelenben is gyerekek szenvedik meg a legnagyobb mértékben a már bekövetkezett klíma hatásokat” – mondta Mészáros Antónia, az Unicef Magyarország ügyvezető igazgatója.

A szervezet közleménye szerint gyerekek millióinak az élete és boldogulása van jelenleg veszélyben világszerte a súlyos aszályok, áradások, hurrikánok, erdőtüzek és más klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófák következtében. Az Unicef riportja, a Children’s Climate Risk Index szerint

33 országban megközelítőleg 1 milliárd gyermek van kitéve rendkívül magas kockázatnak a klímaváltozás hatásai miatt.

A világ lakosainak majdnem fele küzd ivóvízhiánnyal, és ez a szám az előrejelzések szerint a hőmérséklet emelkedésével arányosan nőni fog. Kelet-Afrikában a kialakult szárazság következtében milliók éheznek, sokan a túlélés reményében otthonuk elhagyására kényszerültek. Közben Dél-Ázsiában 600 millió gyermek életét fenyegetik az emberöltő óta nem tapasztalt mértékű áradások. Pakisztánban különösen drámai idén a helyzet, közel 27 ezer iskola épületét döntötte romba az ár, 2 millió gyerek nem tudja folytatni tanulmányait.

Bár Európában még nem ennyire kézzelfogható még a klímaválság, az UNICEF Magyarország idén nyáron végzett reprezentatív kutatása szerint a magyar fiatalok kilencven százaléka szorong miatta: sokuk számára olyannyira meghatározó ez az aggodalom, hogy még a szomszédos háborús helyzetnél is nagyobb hatással van mindennapjaikra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!