A magyar fiatalok 90 százaléka szorong a klímaváltozás miatt egy kutatás szerint

2022. július 5. – 15:47

frissítve

A magyar fiatalok 90 százaléka szorong a klímaváltozás miatt egy kutatás szerint
A II. Globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti demonstráció résztvevői a Deák Ferenc téren 2019. május 24-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az UNICEF Magyarország reprezentatív kutatásában magyar fiatalokat kérdeztek arról, mit gondolnak a klímaváltozásról, és milyen hatással van az ő életükre. A kutatásból az derült ki, hogy a fiatalok 90%-a szorong, ha a klímaváltozásra gondol, és a válaszadók 20%-a erősen pesszimistán látja a jövőt.

Több mint kétezer, 13 és 25 év közötti magyar fiatal vett részt az UNICEF Magyarország reprezentatív kutatásában, a szervezet arra volt kíváncsi, milyen hatással van a fiatalok életére a klímaváltozás, és hogyan gondolkodnak erről a kérdésről. A felmérésből pedig az derült ki, hogy:

  • a válaszadók 90%-a szorong valamilyen szinten, 33 %-a pedig kimondottan erőteljesen szorong a klímaváltozás miatt
  • 60%-a rendszeresen, 15% pedig napi szinten foglalkozik a klímaváltozással
  • fiatalok 35%-a szerint a klímaváltozás ma a legfontosabb, 21% szerint pedig a második legfontosabb probléma
  • a kutatók szerint nem véletlen az sem, hogy a nem tanuló, legfeljebb szakiskolát végzett fiatalok közül csupán 11% nyilatkozta azt, hogy a klímaváltozás a legfontosabb probléma. A képzettség és a társadalmi státusz ugyanis nagyban befolyásolja a klímatudatosságot, ez a téma leginkább a képzett fiatalokat érdekli
  • a szorongás, félelem mellett a válaszadók harmada dühös, míg 15% tehetetlenek érzi magát ha a klímaváltozásra gondol
  • A válaszadók 84%-a nyilatkozta azt, hogy szeretne többet tanulni a klímaváltozásról és fenntarthatóságról az iskolákban
  • a fiatal korosztály több, mint fele nem bízik benne, hogy el lehetne kerülni a nagyobb bajt,
  • 90%-uk érzi azt, hogy már ma, saját életében is találkozik a klímaváltozás hatásaival, 18% pedig állandóan érzi a klímaváltozást a saját bőrén.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók közül majdnem mindenki hajlandó lenne akár feladni, akár tenni azért, hogy mérsékelje a klímaváltozást hatásait. A válaszadók mindössze 3%-a nyilatkozta azt, hogy nem gondolja azt, hogy az ő felelőssége lenne a klímaváltozás megoldása.

Azért, hogy oldják a fiatalokban a szorongást, a tehetetlenség helyét pedig valódi tudás vegye át, az UNICEF Magyarország a Deloitte Magyarország fenntarthatósági és klímaváltozási szakértőinek támogatásával a kezdeményezést indít Klímahősök címmel. A szeptembertől induló programra a szervezet honlapján lehet jelentkezni. A program résztvevői nemcsak tájékoztatást kapnak a klímaváltozás legkülönfélébb témáiban, de találkozhatnak szakemberekkel, aktivistákkal és döntéshozókkal is. Kérdezhetnek és megvitathatják a fenntarthatóság legfontosabb kérdéseit, hallathatják a hangjukat, és saját kihívásokat is teljesíthetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!