Elmentünk tankolni a siklósi benzinkútra, ahol egyliteres korlátozást vezettek be

2022. november 19. – 19:03

Elmentünk tankolni a siklósi benzinkútra, ahol egyliteres korlátozást vezettek be
Sebők Róbert, vállalkozó | Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egyliteres üzemanyagkorlátot jelentett be egy siklósi és egy hosszúhetényi benzinkút üzemeltetője, mert nem kapnak utánpótlást a beszállítóiktól, és így néhány napig még kihúzzák a készleteikkel.

„Egy teljes magyar kisvállalkozói szektor mehet most tönkre” – mondja Sebők Róbert, akinek a vállalkozása két benzinkutat működtet Baranyában. Az egyiket a Pécs melletti Hosszúhetényben már több mint tíz éve, egy másikat 2015 óta Siklóson. Az utóbbi üzemanyagtöltő állomás facebookos bejegyzése ugyan több megosztást kapott, de az 1 literes korlátozást a másik helyszínnél is kitette. Abszurdnak hangzik, de technikailag kivitelezhető, és közben az üzemeltető jelezte, hogy a jogszabályokat továbbra is betartják. A posztokat Sebők nem vitaindítónak szánta, hanem a lehetetlen helyzetükről szerette volna tájékoztatni a vásárlókat.

Ez láthatóan sikerült, Siklóson és környékén is gyorsan terjedt a hír, ami a szombati forgalmon is meglátszott. Bár a szomszédos Tesco parkolója tömve volt, a kúthoz alig páran kanyarodtak be tankolni. Kávézni, apróságot venni azért beugrottak néhányan, elégedetlenkedők nem voltak, de akadt olyan törzsvásárló, aki hatósági áron tankolt néhány litert. De tényleg csak néhány litert.

Ami jelenleg valójában nem is baj, hiszen csak az amúgy is szűkös készlet van a kútnál, és ígéret sincs arra, hogy mikor kaphatnak legközelebb üzemanyagot. A Mol az elmúlt időszakban fokozatosan csökkentette a partnerek számára kiszállított benzint, gázolajat. Legutóbb szeptemberen jelentették be, hogy az igényelt mennyiségnek csak a 25 százalékát adják. „Akkor már tudtuk, hogy innen nincs lejjebb, illetve csak az van, hogy nem kapunk semmit se. Ez következett be most. Ez volt a sakk, a matt pedig akkor érkezett, amikor egy másik beszállítónktól megtudtuk, hogy külföldről, piaci áron sem tudunk már üzemanyagot venni” – teszi hozzá a kút üzemeltetője.

„A Mol csütörtöki bejelentése után a kérdés igazából nem volt kérdés. Ha mi nulla liter üzemanyagot kapunk a Moltól, akkor pontosan ugyanannyit tudunk az ügyfeleinknek továbbértékesíteni” – mondja Sebők Róbert, akinek a vállalkozása kilenc főt foglalkoztat, és csak az idei állami támogatásnak köszönhetően tudtak talpon maradni.

A vállalkozó szerint azonban erre a negyedévre – aminek már a felénél tartunk – ez már nem lett meghirdetve. Ugyanakkor nem gondolja, hogy így kellene működnie az árstopnak. „Teljesen torz rendszer alakult ki. Fél liter üdítőt drágábban adunk, mint egy liter benzint. Ez persze hogy tarthatatlan. És igen, mondhatjuk, hogy hatósági ára van valaminek, ami tulajdonképpen nincs” – mondja Sebők, aki kormányzati beavatkozásban reménykedik és az ársapka eltörlése mellett van. Akárcsak a Mol vezetői, akik az elmúlt hónapokban többször adtak hangot ennek a véleményüknek. A szakma a lakossági fogyasztás visszafogását ösztönözné, és az így felszabaduló mennyiség már tudná biztosítani, hogy az ipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság számára elegendő üzemanyag legyen.

Sebők szerint az egész helyzetnek van egy sokkal rosszabb üzenete is: „Mit mutat mindez a vidékről, a vidéki ellátásról? Bezár a takarék, bezár a posta, bezár a benzinkút. Az étterem is be fog. Minden cinikusság nélkül kérdem, hogy akkor mitől jó vidéken élni, ha minden szolgáltatás eltűnik.”

A közelben a város külterületi részén működött régebben egy OMV-kút is, de mostanra csak a városközponthoz közelebbi Mol-kút maradt. Itt szombat délután ugyan sokan voltak, de soroknak vagy pánikhangulatnak nem volt jele. Az üzemanyag-állomás munkatársai szerint itt nagyjából mindig ekkora a forgalom, és azt is hozzátették, hogy ők nem aggódnak az ellátásbiztonság miatt.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!