Eltörlik a SZÉP-kártya füleit, akár az egész összeget el lehet költeni ebédre

2022. november 16. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai kormányülésen turisztikai akciótervet fogadott el a kormány – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a délutáni kormányinfón.

Azt mondta, a turizmus nagyon fontos bevételi forrása Magyarországnak, és a koronavírus-járvány nehéz évei után idén még az energiaválsággal együtt is jó évet zár a turisztikai szektor. Idén tíz hónap alatt 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon. Tavalyhoz képest 34 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ami alig nyolc százalékkal marad el a 2019-es rekordévtől.

Ahhoz azonban, hogy a szállodák és a vendéglátóhelyek nyitva tudjanak maradni a fűtési szezonban, kormányzati támogatásra van szükség.

Változnak a Szép-kártyára vonatkozó szabályok: eltörlik „a különböző füleit”, a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást is felfüggesztik 2022. október 1-je és 2023. március 31. között, a már befizetett hozzájárulás visszaigényelhető lesz. „Ez a legnagyobb segítség, amit pillanatnyilag adni tudunk” – mondta Gulyás. A nettó árbevétel 4 százaléka marad így a turisztikai szektornál.

A kormány fél évre „lazít” a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel. Emellett kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség lesz huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől