„Hozz fényt a tanárokért” – szülők szerveztek szolidaritási akciót

2022. november 16. – 18:16

„Hozz fényt a tanárokért” – szülők szerveztek szolidaritási akciót
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Hozz fényt a tanárokért a Külső-Pesti Tankerületbe!” címmel szolidaritási demonstrációt szerveztek szülők szerda délutánra a 18. kerületi Turul parkba az egyhetes munkabeszüntetéshez csatlakozó tanárokért.

November 14–18. között a Külső Pesti Tankerület 25 iskolájából csatlakoznak pedagógusok a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára által meghirdetett munkabeszüntetéshez. A csatlakozó tanárok sztrájkkal vagy polgári engedetlenséggel akarják felhívni a figyelmet az oktatás tarthatatlan állapotára.

A szerdai esemény szervezői a Facebookon azt írták a csatlakozó tanárokról:

„Rendületlenül és kitartóan harcolnak, mely küzdelemben kötelességünknek érezzük támogatni őket. A megmozdulásunkkal szolidaritásunkat szeretnénk kifejezni, továbbá szeretnék felhívni mások figyelmét is arra, hogy mi történik az oktatásban.”

Az eseményen körülbelül 100-200-an vettek részt. Az egyik szervező azt mondta: a rendezvény egy gesztus a tanárok felé.

Berta Bea, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára szerint sikerült elérniük, hogy országosan több mint 80 iskola csatlakozott az egyhetes munkabeszüntetésükhöz.

Berta Bea – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Berta Bea – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Zsovák Andrea, a Brassó utcai Általános Iskola tanára elmondta, hogy többek között azért is csatlakoztak egyből a karinthysok munkabeszüntetéséhez, mert Rábel Krisztina, tankerületi vezetőjük azt mondta nekik: nyugodtan sztrájkoljanak, a tanárok ez alatt úgyis csak a tanáriban sütiznek.

Nyisztor Virág, a tankerületi diákok nevében szólalt fel. Ő úgy látja, hogy a tanároknak folyamatosan az árral szemben kell úszniuk. Rábai János, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára nem hisz azoknak, akik szerint úgysem érnek el semmit. A céljuk egy olyan oktatás, ahol a diákjaik megismerhetik önmagukat, és szabadon kérdezhetnek.

Felszólalt még Kriston Attila, az egyhetes munkabeszüntetésben részt vevő Eötvös József Gimnázium tanára, Dudás Gábor, a tankerületi szülői összefogás tagja és Berg Judit író, volt karinthys diák.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Az esemény végén a résztvevők közösen elénekelték a „Mi vagyunk a Grund!” című számot, miközben körbeállták a tiltakozások szimbólumának számító felkiáltójelet, ami fényekkel volt kivilágítva.

Nem ez lesz az egyetlen oktatást érintő demonstráció a héten. Csütörtök délután több vidéki nagyvárosban egyszerre lesznek tüntetések. November 18. péntekre pedig megint egységes országos pedagógussztrájkot hirdettek a szakszervezetek, és aznap délutánra a diákok hívták tüntetni az embereket.

A pedagógus-szakszervezetek a béremelés mellett régóta küzdenek a munkaterhek csökkentéséért is, és a tanárok sztrájkjogának visszaállításáért. A tanárok azért vannak nehezebb helyzetben, mert a sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a törvényes munkabeszüntetésük idejére, amik láthatatlanná teszik a kiállásukat. Sokan ezért választják a jogszabályban nem rögzített polgári engedetlenséget. Akik ezt tették, ők a tankerületektől figyelmeztető leveleket kaptak. A nagy felháborodást a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának kirúgása váltotta ki, őket a figyelmeztető levelek kiküldése után bocsátották el az iskolából.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A pedagógus-szakszervezetek múlt héten tárgyaltak Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. Az biztos, hogy a kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!