Harmadannyi határvadász van, mint amennyit a kormány szeretne

2022. november 12. – 07:38

Harmadannyi határvadász van, mint amennyit a kormány szeretne
Határvadász szolgálat közben a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdődött a határvadászok szolgálata, fő feladatuk az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása.MTI/Rosta Tibor

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberig 2200 határvadász szolgálatba állítását tervezte a kormány, október tizedikéig 811-en tettek esküt – írta a hvg.

Orbán Viktor miniszterelnök július elején jelentette be, hogy ilyen határvédő egységekre van szükség a déli határszakaszon, de mint a bejelentés után írtuk, a grandiózus számok elérése lehetetlennek látszik, még akkor is, ha nyolc általánossal lehetett jelentkezni, és a 400 ezres bruttó bér is csábítónak tűnt. A toborzás sikerességéért minden alkalmat meg is ragadtak, Vári Attila olimpiai bajnok is jelentkezésre buzdított. Érdeklődő volt is szép számmal, de a tízezres létszámból a jelentkezésig csak töredékük jutott el.

„100-ból 36 ember vagy a felvételi követelményeknek nem felel meg, vagy az alkalmassági vizsgálaton, illetve a vizsgán bukik el, és minősítik alkalmatlannak” – ez derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére adott rendőrségi válaszból. Összesen 454-en bizonyultak alkalmatlannak.

A kormány egyébként 4 ezres létszámot jelölt meg, szerinte ennyi határvadász lenne kívánatos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!