Megszűnik a szombati oktatás az ózdi művészeti iskolában, és egy időre annyi a gitártanításnak is

2022. november 11. – 05:14

Másolás

Vágólapra másolva

A rezsiárak emelkedése miatt egy ózdi művészeti iskolában a tankerület megszüntette az eddigi szombati oktatást, az iskola így zárva marad szombatonként. A gitárszakon oktató tanár viszont csak aznap tudott órát tartani, így emiatt a gitárképzés már több hete szünetel, és az iskola más szakirányt javasol a diákoknak. Egy olvasónk szerint a probléma az, hogy az iskolában távfűtés van, ami amúgy hétvégén is ugyanúgy üzemel. A tankerület kérdésünkre azt válaszolta: a tanulóknak csak hétköznap kell biztosítani az oktatást, új gitártanárt keresnek, a távhőszolgáltató cég pedig a hétvégére lejjebb veszi a fűtést.

Az ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a tankerület októberben megszüntette a szombati oktatást, így zárva marad az intézmény hétvégén. A gitár szakon oktató tanár viszont csak aznap tudott órát tartani. Olvasónk szerint a tankerület a tiltást az épület fűtésének megnövekedett költségével indokolta. Szerinte „ez azonban nehezen értelmezhető, mert az ózdi távhőre kötött intézmény hőmérsékletét hétvégén sem csökkentik le”. Azt mondta, több javaslattal is fordultak a tankerülethez, de nem értek el semmit.

Megkerestük az ügyben a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatóját, arra voltunk kíváncsiak, miért nem nyit ki az iskola, ha a távfűtés ugyanúgy üzemel. Markovicsné Demeter Edina kérdésünkre azt írta:

„Az ózdi nevelési-oktatási intézmények távhő-szolgáltatója a tankerület kérésére – figyelembe véve az iskola működési, nyitvatartási rendjét – az energiamegtakarítás érdekében csökkenti a távhőszolgáltatás mennyiségét a hétvégékre, az ünnepnapokra és a tanítási szünetekre.”

A gitár és az ütős szakokat oktató tanárok kizárólag pénteken és szombaton tudnak oktatni, mivel más városokban is tanítanak. Így a szombaton oktató gitártanár helyett új pedagógust kell keresni. Olvasónk szerint a tanárhiány miatt egyelőre más nem tudta átvállalni ezeket az órákat, így körülbelül 20 gyereknek több hete nincsen a gitár szakon oktatás: „A gitározni kívánó gyerekek nem tudnak tanulni, valószínűleg véget ért számukra a zenetanulás, habár a zeneiskola vezetője igyekszik őket egy másik hangszer felé orientálni.”

A tankerületi vezető szerint az ütős tanszakon a tanulók képzése a szombati zárvatartástól függetlenül folyamatos. A gitár tanszakon pályázatot írtak ki a tanári álláshely betöltésére, és ő is megerősítette, hogy ennek lezárultáig a tanulóknak ideiglenesen más tanszakot ajánlott az intézmény.

A tankerületi vezető ugyanakkor hozzátette: „Az iskolák hétfőtől péntekig tartó munkarendben működnek, a tanulók számára az órákon való részvételt hétköznap kell biztosítani. Az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola szülők által is elfogadott házirendjében nem szerepel hétvégi oktatás, ezt korábban is kizárólag egyetlen óraadó tanár kérésére tekintettel engedélyezte az intézményvezető.”

Nem újdonság, hogy az oktatási intézmények is próbálnak alternatív megoldásokat találni a rezsiárak növekedése miatt. Van, ahol az őszi szünetig bevezették a szombati tanítást, hogy a téli időszakban kevesebbet kelljen iskolába járni. Egy egyházi iskola pedig a tanév elején felmérte, hogy a szülők tudnának-e százezer forintot adni az intézmény rezsiköltségeire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!