Kepes András és Gundel Takács Gábor is aláírták az emberséges közbeszéd mellett kiálló nyilatkozatot

2022. november 11. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi, ennek a nyilatkozatnak az aláírói, nagy értéknek tartjuk a szólás és a sajtó szabadságát, ám elutasítunk minden olyan közbeszédbeli megnyilvánulást, amely bármely embertársunkat emberi méltóságában megalázza” – áll a Szemlélek Alapítvány által kezdeményezett nyilatkozat elején, aminek aláírói az emberséges közbeszéd mellett állnak ki.

A nyilatkozatot többek között Gundel Takács Gábor műsorvezető, Kepes András író, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Nagy Bandó András humorista is aláírta több egyetemi tanár és újságíró mellett. Az aláírók kifejezték, hogy tiszteletben tartják a vélemények különbözőségét, sőt hasznosnak is tartják azt, azonban elfogadhatatlannak tartják, ha az egyet nem értés uszítást vagy megalázást szolgál.

Az újságírásról azt írták, hogy az egy szakma és hivatás is egyben, amelynek etikai alapelvei támpontot és erőt adnak. Hozzáteszik:

„Akik nagy nyilvánosság előtt, következetesen megtévesztenek, gyaláznak másokat, nem csupán méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket, hanem romboló cselekedetükkel társadalmunk családját támadják.”

Ez ellen szeretnék felemelni szavukat. Mindezt annak apropóján teszik, hogy „egy négygyermekes édesanyával, egy közszolgálatot ellátó személlyel kapcsolatban
úgy nyilvánultak meg az egyik médium munkatársai, ahogyan állatokkal kapcsolatban sem illik.” A közszolgálatot ellátó személlyel vélhetően Baranyi Krisztinára, ferencvárosi polgármesterre utalnak, akire Jeszenszky Zsolt korábban azt mondta: „Inkább egy kecskét dugnának meg, mert azt utána meg lehet enni”. Majd miután ezt Baranyi szóvá tette, annyit reagált rá Jeszenszky: „Ha az ember kurvának áll, akkor baszni kell”.

A nyilatkozat végén azt kérik, hogy mindenki lépjen fel a közbeszédben megjelenő embertelenség ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!