Navracsics megerősítette, hogy az EU kérésére megerősítenék az Országos Bírói Tanács jogköreit

2022. november 8. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottságnak az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő aggályai nyomán hatásköri átalakítások, az Országos Bírói Tanács (OBT) jogköreinek erősítése várható. Erről már tárgyalnak, és ez nyithatja meg az utat a jövőre érkező EU-s pénzek előtt – nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-s forrásokért felelős miniszter a Hvg.hu-nak.

Navracsics Tibor azután beszélt erről, hogy kiszivárgott egy jogszabály-tervezet: a Bizottsággal való megegyezés érdekében átfogó igazságügyi reformokra készül a kormány. Az uniós ügyek minisztere most gyakorlatilag elismerte, hogy Brüsszel az igazságügyi reformot is az uniós pénzek kifizetésének egyik feltételének tekinti. Navracsics elmondta, hogy nem az a kérdés, hogy tennie kell-e a további lépéseket a kormánynak a helyreállítási alap elérése érdekében, hanem az, hogy

az eddigi 17 vállaláson felül milyen és mennyi további engedmény szükséges az Európai Bizottság kérésének megfelelően.

A miniszter szerint a Bizottság elmondta aggályait, most megnézik, hogy „hol kell az egyensúlyt kialakítani”. Navracsics hozzátette: mindez az Országos Bírói Tanács jogköreinek erősítését, a bírósági önigazgatás rendszerén belüli hatásköri átalakításokat célozza. Annyira azonban nem, hogy az OBT megvétózhassa például a Kúria elnökének kinevezését.

A miniszter azt is elmondta a Hvg.hu-nak, hogy a Politicóhoz is eljutott formálódó jogszabály-tervezetet várhatóan novemberben benyújtják az Országgyűlésnek, arról pedig már decemberben szavazhatnak. Az uniós ügyekért felelős miniszter számításai szerint így jövőre érkezhetnek az EU-s források.

Ahogy arról korábban írtunk, a kormányközeli média két magyar bíró lemondását követeli, amiért találkoztak az Egyesült Államok budapesti nagykövetével. Erről Vasvári Csaba, az OBT tagja, szóvivője azt mondta: a Rubicon átlépése, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!