Újabb törvényt fogadott el a parlament az unióval való megegyezés érdekében

2022. november 8. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

A közérdekű adat megismerésére irányuló perek gyorsítását célozza és létrehozza a központi információs közadat-nyilvántartást az Európai Bizottság kezdeményezésére az Országgyűlés által kedden elfogadott törvény, írta az MTI.

A képviselők 128 igen, 23 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett hagyták jóvá az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását.

Az infotörvényben önálló alcím alatt szabályozták a közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható pereket. A törvény részleteiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Rögzítették a határidőket: a bíróság legkésőbb a keresetlevél előterjesztésétől számított tizenötödik napra tűzi ki a perfelvételi tárgyalást, majd az ítéletet annak meghozatalától tizenöt napon belül foglalja írásba.

A másodfokú bíróságnak is 15 napja van a fellebbezést elbírálni, míg a Kúriának hatvan napon belül kell döntenie a felülvizsgálati kérelemről.

A törvény a per minden szakaszára soronkívüliséget biztosít.

Láthatóvá válnak az ötmillió forint feletti támogatások

Létrehozták a közpénzek felhasználásának átláthatósága érdekében a központi információs közadat-nyilvántartást. A bárki számára elérhető felületen a költségvetési szervek, illetve helyi és nemzetiségi önkormányzatok közzéteszik egyes közérdekű és közérdekből nyilvános gazdálkodási adataikat.

A nyilvántartásban az ötmillió forintot meghaladó, magyar vagy európai uniós forrásból megvalósuló költségvetési támogatásokat, az árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződéseket kell megjeleníteni. Továbbá közzé kell tenni azokat a kifizetéseket is, amelyek nem alapfeladatok ellátására vonatkoznak.

Az adatokat legalább tíz évig elérhetővé kell tenni, illetve azokat kéthavi rendszerességgel frissíteni is kell. A felületen biztosítani kell a gépi olvashatóságot, a csoportos letöltést, az adatok csoportosítását, kereshetőségét, kivonatolását és összehasonlíthatóságát is.

Az adatokat legkésőbb 2023. február 28-ig kell közzétenni.

A magyar kormány 17 vállalást tett az Európai Unió felé, hogy lehívhassa azt a körülbelül 3000 milliárd forintot, amelyet azért tartottak vissza, mert visszaéléseket tapasztaltak az uniós pénzek felhasználásánál. Az ígéretek között volt a közpénzek és közkiadások jobb átláthatósága is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!