Gyanúsítottként hallgatta ki a NAV Varga Zoltánt, a 24.hu tulajdonosát

2022. november 7. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Varga Zoltán ügyfelemet a mai napon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kihallgatta. Ügyfelem semmilyen bűncselekményt nem követett el, a vele közölt gyanúsítás hiányos és a büntető jogszabályok téves értelmezésén alapul, emiatt a gyanúsítással szemben mindketten panasszal éltünk”

– áll Papp Gábornak, Varga Zoltán ügyvédjének nyilatkozatában, amit a Telex vonatkozó kérdéseire küldött. Megelőzően a Magyar Nemzet még kora délután arról írt, hogy költségvetési csalással gyanúsította meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 24.hu tulajdonosát, Varga Zoltánt. A lap információi szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy a médiamogul az egyik hozzá köthető, lényegében EU-s pénzből létrehozott cég áron aluli eladásával több mint félmilliárdos kárt okozhatott az uniós költségvetésnek.

A lap szerint a nyomozás szálai a Vargához köthető, néhány éve értékesített Nógrádi Vegyipari Zrt.-hez vezethetők vissza. Az ügyben Budai Gyula fordult tavaly első körben az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF), majd pár hónappal később a NAV-nál is tett feljelentést. Az ügy lényege a Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek eladásával a fideszes politikus feltételezése szerint kár érhette az Európai Unió költségvetését. A bonyolult részleteket a feljelentés birtokában a Magyar Nemzet hosszan boncolgatja.

Papp Gábor több dolgot is furcsáll a lapunknak küldött válaszban: a Magyar Nemzet részletes, több konkrétumot tartalmazó cikke például néhány perccel azt követően jelent meg, hogy ügyfelével a NAV Bűnügyi Főigazgatóságát elhagyták. A cikk hivatkozik arra is, hogy az ügyben tett feljelentés mit tartalmaz. A feljelentést azonban sem ő, sem ügyfele nem kapta meg a kihallgatás során.

„Ez azt jelenti, hogy a sajtó az ügy részleteivel már feltehetően azt megelőzően tisztában volt, hogy védencemmel szemben a gyanúsítást közölték és az sem ismert, hogy a sajtó honnan szerzett tudomást védencem kihallgatásának időpontjáról”

– áll a nyilatkozatban. Varga Zoltán korábban a Forbesnak adott interjúban beszélt arról, hogy őt is lehallgatták a Pegasus kémszoftverrel. A milliárdos korábban többször beszélt arról, hogy Orbánék az Index után az ő lapját is be akarják darálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!