A román miniszterelnök is elítéli a mi hazánkos politikus újságíró-akasztó kijelentéseit

2022. november 4. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă román miniszterelnök is elítélte Bartha Barna, a Mi Hazánk politikusának kijelentését, amiben Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió egyik munkatársának felakasztásáról beszélt – írja a Transtelex.

„Nyilvánosan elítélem a közszolgálati rádió újságírója elleni, általam elfogadhatatlannak minősített fenyegetéseket, amelyek súlyos támadást jelentenek a demokratikus értékek ellen. Az újságírók szabad véleménynyilvánítása a jogállamiság alapfeltétele és alapvető érték minden demokráciában” – mondta Ciucă a sajtóközleményében.

Ciucă arra kéri az illetékeseket, hogy gyakorolják a törvényes hatáskörüket az újságírók védelmében, és vonják felelősségre azokat, akik gyűlöletre szítanak.

Mint arról a Telexen is beszámoltunk, Bartha Barna, a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetője pár napja egy sepsiszentgyörgyi beszélgetésen úgy fogalmazott:

„Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk.”

Parászka Boróka a Telexnek úgy fogalmazott, „jelen esetben nem az én személyem a fontos, hanem az, hogy a Mi Hazánk a román közmédia magyar nyelvű csatornájának az újságíróját támadta meg. Innentől kezdve ez a sajtó és a közszolgálatiság elleni támadás, amit komolyan kell venni.” Elmondása szerint a Marosvásárhelyi Rádió vizsgálja, milyen jogi lépéseket kell és lehet tenni.

Bartha Barna (jobbról a harmadik) a Mi Hazánk eseményén Sepsiszentgyörgyön – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Bartha Barna (jobbról a harmadik) a Mi Hazánk eseményén Sepsiszentgyörgyön – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség Bűnügyi Nyomozó Osztálya pénteken bejelentette, hogy fenyegetés miatt hivatalból nyomozást indított. A Román Rádiótársaság közleménye szerint Bartha kijelentése „egyértelműen büntetőjogi kategóriába tartozik. Jogi síkra kell terelni, és ebben kell támogatni minden célkeresztbe kerülő újságírót”. A teljes állásfoglalás itt olvasható.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozott az ügyről a Telexnek:

„Az álláspontunk világos, nem változott az elmúlt 32 évben: függetlenül attól, hogy kiről van szó, polgárról, politikusról, újságíróról, bármilyen közszereplőről, elfogadhatatlannak tartjuk és határozottan visszautasítjuk az ellene irányuló agressziót! Mi ugyanezt a magatartást és kiállást várjuk el másoktól is. Mert a verbális agresszió kérdésében, amelyet gyakran tettlegesség szokott követni, nincs árnyalt kép. Az agressziót nem lehet meg- vagy félremagyarázni. Akkor sem, ha szűk körben hangzik el egy újságíró ellen, akkor sem, ha politikusokat akarnak akasztani a székely zászló kifüggesztése miatt.”

Bartha a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház gyülekezeti termében tartott beszélgetést, a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség lelkésze a Transtelexnek később azt mondta, nem tudták, konkrétan milyen célra fogják használni a termüket, és „teljesen elhatárolódnak az ott elhangzó kijelentéstől”.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint nem tartozik büntetőjogi kategóriába Bartha Parászka Borókára vonatkozó kijelentése. Hozzátették, Parásza „egyébként egy magyar- és nemzetellenes provokátor, nem pedig újságíró”. A párt szerint a politikus senkit nem szólított fel az újságíró bántalmazására, de vizsgálják az esetet. Bartha azt írta: „Az ügyet részemről lezártnak tekintem”.

Parászka Borókát már több esetben megfenyegették, idén tavasszal például akkor kapott támadásokat, amikor újságíróként a helyszínre ment a Marosvásárhely melletti Jedden a szemétégetőben talált, félig elégett magyarországi levélszavazatok ügyében. Ebben a cikkben írtuk meg azt, hogyan lesz egy újságíró áldozata egy lejárató akciónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!