Jövőre jöhet a bankkártyás menetjegy a BKK-nál

2022. november 3. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon egyedülálló digitális megoldást tesztel a BKK a reptéri busz vonalán – áll a közlekedési cég közleményében. (Az egyedülálló digitális megoldás neve: bankkártya.)

Mint írják, a társaság a Mastercarddal, a Monet+-szal és a K&H-val közösen egyszerűsítené a közösségi közlekedés használatát. 2023 elejétől induló próbaidőszakban az utasok a 100E reptéri busz vonalán érintésmentes bankkártyával (vagy mobillal, okosórával) a buszon elhelyezett készüléknél tudnak jegyet venni.

A tranzakcióval egyszerre az érvényesítés is megtörténik, az ügyfelek bankkártyája pedig alkalmassá válik arra, hogy később, egy esetleges ellenőrzés esetén igazolják az utazási jogosultságot.

A megoldás a hagyományos bankkártyás fizetésnél gyorsabb. Az új rendszer a rendkívül rövid technikai átfutás mellett azzal is gyorsítja a vásárlást, hogy automatikusan az adott járat használatához tartozó tarifát – például a 100E járaton a repülőtéri vonaljegy ellenértékét – terheli az ügyfelek bankkártyáján.

A BKK a rendszer kiépítésére és üzemeltetésére a Mastercard-Monet+ konzorciummal, míg a kártyaelfogadási szolgáltatások biztosítására a K&H-val kötött szerződést 2022. október 27-én. Az érvényesítő készülékeket a Mikroelektronika szállítja a projekthez.

Mastercard a szingapúri közösségi közlekedésben – Fotó: Mastercard
Mastercard a szingapúri közösségi közlekedésben – Fotó: Mastercard

A BKK 2014 óta tipródik az elektronikus jegyrendszer bevezetésével, akkor kötöttek ugyanis szerződést erre a Scheidt&Bachmann nevű céggel. Számos probléma után végül mindössze a ma is a Deák téren éktelenkedő, funkció nélküli beléptetőkapukat sikerült felállítani.

Mivel, mint Vitézy Dávid közlekedési államtitkárral készült interjúnkból kiderült, az állam nagy, közös, országos tarifarendszert, és ahhoz kapcsolódó jegyértékesítést tervez, a BKK-nak olyan alternatív módot kellett találnia, ami közvetlenül a céghez csatornázza be a menetdíjbevételt, így kikerülheti az esetleges közvetítői díjak kifizetését. Ez lehet a bankkártya, mint a közeljövő elektronikus jegye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!