A budapesti amerikai nagykövetség is felszólalt, amiért a kormánymédia rászállt a hozzájuk ellátogató bírákra

2022. november 3. – 19:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is reagált arra, hogy a kormánymédia két bíró kirúgását követelte, amiért azok találkoztak az amerikai nagykövettel. Emellett az Országos Bírói Tanács is újabb állásfoglalást adott ki az ügyben.

A nagykövetség közleményében azt írja, hogy a közelmúltban történt találkozó összhangban van az Egyesült Államok és más országok által világszerte folytatott diplomáciai gyakorlattal.

„Ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az összehangolt médiatámadás az Országos Bírói Tanács szóvivője és nemzetközi kapcsolattartója ellen, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsen azokban, akik az Amerikai Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni” – írják. Hozzátették, a kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai–magyar kapcsolatokat.

Az Országos Bírói Tanács az állásfoglalásában azt írja, megvitatták a Matusik Tamást, az OBT nemzetközi kapcsolatokért felelős tagját és Vasvári Csabát, az OBT sajtószóvivőjét ért „gyalázkodó támadásokat”, de „fel sem merült, hogy az OBT képviseletében eljárt bírók látogatása bírói függetlenségüket érintette volna, vagy etikai vétséget követtek volna el.” Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke megdöbbenésének adott hangot, és elítélte a bírákat ért nemtelen támadásokat.

Az OBT-nek ez már a második nyilatkozata az ügy kirobbanása óta, de az amerikai nagykövetség egy napok óta tartó nyilatkozatháborúba szállt most be.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a kormányközeli médiumok több cikket is publikáltak, amelyekben követelték Vasvári és Matusik lemondását, amiért azok David Pressman amerikai nagykövetnél jártak.

Az Országos Bírói Tanács erre közleményben emlékeztetett rá, hogy még az Országos Bírósági Hivatal elnökeként a kormányközeli Handó Tünde is találkozott a budapesti amerikai nagykövettel, valamint arról írtak: egy nagykövet elsősorban nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, tehát a saját országát képviseli egy másik államban.

Az OBT közleményére aztán a Kúria elnöke, Varga Zs. András reagált. Ő visszatetszőnek nevezte, és az Országos Bírói Tanács egyes tagjai „közfelháborodásra okot adó viselkedésének kendőzésére tett kísérletként” minősítette a Tanács nyilatkozatát.

Varga korábban nemcsak ellenezte a közlemény kiadását, de az úgynevezett metaadatokra, vagyis a dokumentumban tárolt kiegészítő információkra hivatkozva azt állította, hogy azt Vasvári szerkesztette. A Kúria elnöke többek közt kifogásolta, hogy az OBT tagjai a nagykövetség épületében találkoztak David Presmann nagykövettel, de azt is problémásnak tartotta, hogy a találkozó céljáról sem volt tudomása, illetve arról sem, hogy a nagykövetség és a Tanács kapcsolata napirendi pont lett volna.

A Kúria elnöke úgy látta, hogy az OBT november másodikai ülése alkalmat adhat a történtek megvizsgálására és megvitatására – ennek az eredménye lett az OBT újabb, fent leírt közleménye, amelynek végén megemlítik, hogy Varga a korábban leírt kifogásait ezúttal is fenntartotta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!