Közleményben vágott vissza a Kúria elnöke az Országos Bírói Tanácsnak, amiért az kiállt két tagja mellett

2022. november 1. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Egyebek mellett visszatetszőnek nevezi, és az Országos Bírói Tanács egyes tagjai közfelháborodásra okot adó viselkedésének kendőzésére tett kísérletként minősíti Varga Zs. András, a Kúria-elnöke az Országos Bírói Tanács minapi közleményét. Az OBT azután állt ki két tagja mellett, hogy Matusik Tamást és Vasvári Csabát lemondásra szólította fel a kormánypárti média, az Amerikai Egyesült Államok nagyköveténél, David Pressmannél tett látogatásuk miatt.

Az OBT közleménye kitért arra is, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökeként a kormányközeli Handó Tünde szintén találkozott a budapesti amerikai nagykövettel, illetve leszögezték, hogy egy nagykövet elsősorban nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, tehát a saját országát képviseli egy másik államban.

A fentiek kapcsán Varga Zs. András, az OBT közleményének kiadását megelőzően, a tanács elnökének küldött levelét hozta nyilvánosságra tegnap. E szerint nemcsak ellenezte a közlemény kiadását, de az úgynevezett metaadatokra, vagyis a dokumentumban tárolt kiegészítő információkra hivatkozva azt állítja, hogy azt Vasvári szerkesztette.

A Kúria elnöke többek közt kifogásolja, hogy az OBT tagjai a nagykövetség épületében találkoztak David Presmann nagykövettel, noha Varga Zs. szerint a hivatalos kapcsolatok helyszíne általában a fogadó állam intézményének székhelye. A most nyilvánosságra hozott levél kissé ellentmondásos eleme, hogy mint azt Varga Zs. András írja, nincs tudomása arról, hogy bárki felhatalmazta volna az OBT tagjait, hogy kritikai véleményüket fejtsék ki más ország képviselőjének. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a David Pressmannel folytatott megbeszélés tartalmát nem ismeri.

A Kúria elnöke kitér arra is, hogy tudomása szerint az igazságszolgáltatás képviselői is hivatalukban fogadták és fogadják a nagyköveteket, ha azok erre igényt tartanak. Ennek kapcsán a HVG azt írja, hogy az Országos Bírói Tanácsnak nincs fogadásra alkalmas saját helyszíne, így üléseit sokszor változó helyszíneken tartja.

Varga Zs. azzal folytatja levelét, hogy a találkozó céljáról sem volt tudomása, illetve arról sem, hogy a nagykövetség és a Tanács kapcsolata szerepelt volna az utóbbi két, októberi ülésének napirendjén. A történtek miatt a Kúria elnöke úgy látja, hogy az OBT november másodikai ülése alkalmat adhat az történtek megvizsgálására és megvitatására.

Az Országos Bírói Tanács közleményét megelőzően valódi össztüzet zúdított a testület két tagjára a kormánypárti média, olvashatták az ügyről szóló részletes cikkünkben, illetve a 444-en. Az Origo szerint Matusik Tamásnak és Vasvári Csabának le kell mondania a nagyköveti találkozó miatt, a Pesti Srácok hivatali visszaélés miatt elrendelt nyomozást lebegtetett saját közlésének címében, a Magyar Nemzet pedig kérdésként fogalmazta meg, hogy David Pressman nagykövet berendelt két magyar bírót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!