Terjeszkedik a Mészáros család Tihanyban

2022. november 2. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva


Tihany egyik legjobb fekvésű ingatlana kerülhet teljes egészében a Mészáros család érdekeltségébe – értesült az Rtl.hu. A telek egy részéről már nyáron megállapodott Mészáros Lőrinc fia.

Tihany egyik legjobb fekvésű földjének újabb darabja kerülhet a Mészáros családhoz – derült ki a vásárlási szándékról szóló adásvételi szerződésből. (Az egyezség a földügyletekre vonatkozó szabályoknak megfelelően csak akkor érvényes, ha az illetékes hatóság jóváhagyja azt, a tulajdonlapokon még nem jegyezték be a változást.)

Az óvári dombon fekvő telket érintő megállapodás szerint az 5484 négyzetméteres ingatlannak nagyjából a 15 százalékát vásárolja meg ifjabb Mészáros Lőrinc. A telek 104 millió forintért cserél gazdát, de pénzmozgás nem lesz, mert az eladónak, Eppel Jánosnak – aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének az elnöke, korábban pedig a kormányzati tendereken rendre sikerrel szereplő Porsche Hungária vezetője volt –, „teljesítési kötelezettsége” áll fenn Mészáros Lőrinc fiával szemben, így a vételárat teljes egészében ebből írják majd le.

Az Rtl.hu a Fejér B. Á. L. Zrt.-n keresztül megkereste ifjabb Mészáros Lőrincet, hogy milyen adósságról lehet szó, ám kérdéseikre nem érkezett válasz. Eppel János telefonon annyit közölt, hogy az adásvételt részben magánügynek, részben pedig üzleti titoknak tekinti, ezért nem szeretné kommentálni.

A „rét és gazdasági épület” besorolású ingatlannak jelenleg még hivatalosan három tulajdonosa van: Eppel Jánoson kívül egy másik magánszemély, valamint az Art-Com Kft., utóbbi az idősebb Mészáros Lőrinchez köthető Ekho Magántőkealapnak az érdekeltségébe tartozik.

A másik magánszeméllyel nyáron állapodott meg a fiatalabb Mészáros Lőrinc a tulajdonrészének eladásáról, azért a földdarabért 300 millió forintot kell fizetnie. (Az adásvétel ténye még ebben az esetben sem látható a földhivatali papírokban, csak a szándék. A hatóságnak itt is rá kell bólintania a tranzakcióra.)

Mindez azt jelenti, hogy ha életbe lépnek a megállapodások a magánszemély-tulajdonosokkal, akkor teljes egészében a Mészáros család érdekeltségébe kerülhet az ingatlan. A fiatalabb Mészáros Lőrinc a szerződés aláírásával azt is vállalta, hogy öt évig nem adja el a termőföldet, és azt mezőgazdasági tevékenység céljára használja.

„A NER folytatja Tihany bekebelezését” – kommentálta az újabb vásárlást Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, aki az első adásvételre hívta fel a figyelmet még júliusban.

Az idősebb Mészáros Lőrinc korábban is vásárolt már ingatlanokat Tihanyban, a 444.hu 2020-as cikke szerint például feleségével közösen 525 millió forintért vásároltak egy hivatalosan gyümölcsösből, gazdasági épületből és egy pincéből álló területet. Ez is az egyik legértékesebb részen, Óváron áll, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra. A cikk szerint ezen a telken egy nyaraló található, medencével, az ingatlant pedig szintén Eppel Jánostól vették meg.

Miközben a híres balatoni település legszebb utcáiban egyre több, mezőgazdasági épületnek álcázott villa épül ismert tulajdonosokkal, az utóbbi években nagyobb beruházások is borzolják a kedélyeket. Szállodát, lakóparkot terveznek az 1400 fős Tihanyba, ami nemcsak ökológiai rombolással jár az ellenzők szerint, de az infrastruktúra sem bír el ennyi embert. Az „új tihanyiak között” felbukkan a Mészáros, Rogán, Matolcsy család neve, a beruházók között ott van Csányi, Garancsi, Hernádi.

A témában készült Komplex anyagunkat ide kattintva olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!