Blikk: A barátja csalhatta tőrbe a drogügy miatt őrizetbe vett divatgurut

2022. november 2. – 05:39

Blikk: A barátja csalhatta tőrbe a drogügy miatt őrizetbe vett divatgurut
Herczeg Zoltán divattervező saját tervezésű pólójában – Fotó: Herczeg Zoltán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A bulvárlap információi szerint a nemrég kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt letartóztatott Herczeg Zoltán le van sújtva a fogva tartása miatt, de talán amiatt a legcsalódottabb, hogy az az illető árulhatta el, akit a barátjának hitt.

„Rettenetesen csalódott, és nagyon rosszul érzi magát odabent – mondta a Blikknek Herczeg Zoltán egyik jó barátja. – Amiatt bánkódik leginkább, mert úgy fest, az az illető dobhatta őt fel, akit évekig a barátjának hitt. Úgy egy évtizede ismerik egymást, és ugyan Zoli igazi barátai közül többen is figyelmeztették, hogy vigyázzon vele, mert kétes híre van, bízott benne. Csak most, utólag lett gyanús neki is, hogy ez az illető nagyon agitálta, hogy vásároljon tőle, mert később már nagyon drága lesz... Ahogy visszaidézi, egy ideje mindenáron próbálta rávenni őt a vásárlásra, és Zoli most úgy gondolja, hónapok óta figyelhették őket, és arra várhattak, mikor bólint rá a vásárlásra, informálta a lapot a barát.”

Herczeg a börtönben nemcsak ruhaneműket kapott, hanem rajzeszközöket is, sőt, a rács mögött már munkába is állt, papírra vetheti a gondolatait, tervezhet, ha megszállja az ihlet. Kapott könyvet is, azaz olvasni is tud már, ez a korábbiakhoz képest nagy előrelépés neki. A divattervező egyik ismerőse megerősítette lapnak, hogy több ügyvéd is összeült, akik azon dolgoznak, hogy Herczeg Zoltán mihamarabb kinn legyen.

Mint írtuk, amikor az első hírek megjelentek arról, hogy egy H. Zoltán nevű divattervezőt tartóztatott le a rendőrség, nem volt nehéz kitalálni, kiről van szó. Magyarországon szorosan hozzátapadt Herczeg Zoltán nevéhez a divattervező szó, még ha a divatiparban ellentmondásos volt is a megítélése, és az utóbbi időben ő maga is kivonulni készült a szakmából. Herczeg Zoltán mostanában már sokkal inkább volt médiaszemélyiség, politikai megmondóember, civil aktivista, a fenntarthatóság szószólója, mint divattervező.

Az ügyről egyelőre annyit tudni, hogy Herczeget kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt tartóztatták le. Vele együtt egy másik embert is elfogott a rendőrség, de őt már szabadlábra helyezték. A rendőrök október 21-én egy XIII. és egy IV. kerületi lakáshoz mentek ki. Egyiküknél körülbelül 100 gramm marihuánát és 16 gramm kokaingyanús port, a másiknál körülbelül 85 gramm növényi törmeléket, valamint 1 gramm port, valószínűleg szintén kokaint találtak. A hivatalos közleményből nem derült ki, hogy kinél volt a nagyobb a mennyiség, de ha kábítószer-kereskedelem a gyanú Herczeg ellen, akkor feltehetően nála.

A Btk. szerint az is büntethető (de eltereléssel kiváltható), ha valaki csak csekély mennyiségű kábítószert tart magánál – ez a kokainnál 2, a fűnél 6 gramm hatóanyagot jelent (tehát nem azonos a lefoglalt mennyiség súlyával). A súlyosabb megítélés alá eső jelentős mennyiség a kokainnál 40, a fűnél 120 gramm hatóanyag-tartalom (a csekély mennyiség felső határának hússzorosa). A két házkutatáson talált kábítószer mennyisége a csekély és jelentős közötti sávba esik. Herczeg Zoltán azt elismerte a rendőrségen, hogy már fogyasztott kábítószert, de a drogkereskedelem gyanúját tagadja. Ügyvédje szerint Herczeget csőbe húzhatták.

Kicsoda Herczeg Zoltán? A divattervező karrierjéről, munkásságáról, élettörténetéről szóló cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!