A divatszakma kakukktojása, aki az O1G-pólók és a közéleti „pofázás” után cselekedni akart

2022. október 26. – 18:08

A divatszakma kakukktojása, aki az O1G-pólók és a közéleti „pofázás” után cselekedni akart
Herczeg Zoltán divattervező saját tervezésű pólójában – Fotó: Herczeg Zoltán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor az első hírek megjelentek arról, hogy egy H. Zoltán nevű divattervezőt tartóztatott le a rendőrség, nem volt nehéz kitalálni, kiről van szó. Magyarországon szorosan hozzátapadt Herczeg Zoltán nevéhez a divattervező szó, még ha a divatiparban ellentmondásos volt is a megítélése, és az utóbbi időben ő maga is kivonulni készült a szakmából. Herczeg Zoltán mostanában már sokkal inkább volt médiaszemélyiség, politikai megmondóember, civil aktivista, a fenntarthatóság szószólója, mint divattervező.

Az ügyről egyelőre annyit tudni, hogy Herczeget kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt tartóztatták le. Vele együtt egy másik embert is elfogott a rendőrség, de őt már szabadlábra helyezték. A rendőrök október 21-én egy XIII. és egy IV. kerületi lakáshoz mentek ki. Egyiküknél körülbelül 100 gramm marihuánát és 16 gramm kokaingyanús port, a másiknál körülbelül 85 gramm növényi törmeléket, valamint 1 gramm port, valószínűleg szintén kokaint találtak. A hivatalos közleményből nem derült ki, hogy kinél volt a nagyobb a mennyiség, de ha kábítószer-kereskedelem a gyanú Herczeg ellen, akkor feltehetően nála.

A Btk. szerint az is büntethető (de eltereléssel kiváltható), ha valaki csak csekély mennyiségű kábítószert tart magánál – ez a kokainnál 2, a fűnél 6 gramm hatóanyagot jelent (tehát nem azonos a lefoglalt mennyiség súlyával). A súlyosabb megítélés alá eső jelentős mennyiség a kokainnál 40, a fűnél 120 gramm hatóanyagtartalom (a csekély mennyiség felső határának hússzorosa). A két házkutatáson talált kábítószer mennyisége a csekély és jelentős közötti sávba esik. Herczeg Zoltán azt elismerte a rendőrségen, hogy már fogyasztott kábítószert, de a drogkereskedelem gyanúját tagadja. Ügyvédje szerint Herczeget csőbe húzhatták.

Megnyílik a Herczeg Férczművek

A szerencsi születésű Herczeg Zoltán 1991-ben került az akkor éppen Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nevet viselő Közgázra. Már akkor feltűnést keltett extravagáns megjelenése. A speed metalt játszó Anthrax zenekar rajongójaként akkoriban még hosszú hajjal, farmerban, veszkócsizmában, sok ékszerrel feldíszítve járt-kelt az egyetemen.

Nem az egyetem melletti, „elitebb” Kinizsi kollégiumban, hanem a Kőbánya- Kertvárosban található, a kilencvenes évek elején igencsak lepukkantnak számító Tarkaréti Kollégiumban lakott. A kolesz nagy bulik helyszíne volt, Herczeget itt mindenki csak Bilux becenéven ismerte. Nem lehet azt mondani róla, hogy túlságosan elmélyedt volna a közgazdaságtudományban és a tanulásban, mondta róla egyik egykori évfolyamtársa, a jó kedvű, laza és barátságos Bilux viszont már itt is a társaság középpontja volt.

Már ekkor is nagyrészt a saját maga által kitalált egyedi ruhákat hordta. Modellkedett is egy ideig, de aztán végül a ruhatervezés lett a fő profilja. Először baráti alapon készített fellépőruhákat, színpadképeket hazai zenekaroknak, például az akkor még feltörőben lévő Hooligansnek vagy a Back II Blacknek. Kölcsönből tervezte meg első kollekcióját, és tartotta meg első divatbemutatóját, ekkor már zsákokban álltak ruhái a kollégiumban. Az egyetem elvégzése után, 1996-ban bérelte ki első üzlethelyiségét Budapest belvárosában, majd később az akkor nagyon népszerű bevásárlóutcának számító Teréz körútra költözött az üzlete. Itt nyílt meg hivatalosan a „Herczeg Férczművek”.

Rock and roll és retró

Egyre többször szerepelt a médiában is, hamar a nevéhez tapadt „a” divattervező titulus. Sokszor lehetett találkozni vele a bulvárlapokban, rendszeres vendége volt a kereskedelmi tévék reggeli műsorának, szerepelt a 2002-ben bemutatott Szerelem utolsó vérig című filmben is. Ekkoriban mindenki úgy ismerte, hogy igazi playboyéletet élt, mindig jó csajok vették körül, nagy szíve volt, és nagyon kiterjedt baráti köre.

A divatban a stílusát saját honlapja leírása szerint a rock ’n’ roll érából, a hippikultúrából, a hatvanas–hetvenes évek retrójából merített inspirációk határozták meg, de merített a modern művészetekből, sőt a tudományos megközelítésből is. Honlapján az olvasható, hogy igazán nagy szériákat nem csinált. Soha nem tervezett tömegcuccokat, kis szériái nem jönnek szembe az utcán, általában egy tervezésből mindössze 10 darab készült.

Egy általunk megkérdezett divatszakember szerint Herczeg Zoltán a magyar divatszakma egyik kakukktojása, akinek a divatszakmában elfoglalt helyét és szerepét sem könnyű meghatározni. Az biztos, hogy a jelentősebb divateseményeken, mint a budapesti Fashion Week, Herczeg jó ideje nem vesz részt a bemutatóival. A szakember szerint a tervezőnek huszonöt éve egyébként is nagyjából változatlan a stílusa, ami egyszerre épít a 90-es évek rave partijainak világára, Tarantino filmjeire, és a glam rock stílusra.

Az amerikai kaland

Herczeg 2009-ben egy véletlennek köszönhetően ismerkedett meg a világhírű amerikai színésszel, Michael Madsennel. Madsen Magyarországon forgatta a Magic Boys című filmjét, de el kellett ugrania Portugáliába átvenni egy filmes díjat, csakhogy semmilyen alkalmi ruha nem volt nála. Magyar asszisztense Herczeg Zoltánt találta meg, aki nem volt ugyan Budapesten, de kinyittatta az üzletét Madsennek. A színésznek nagyon bejöttek Herczeg akkoriban tervezett „stricis” stílusú ruhái.

Később találkoztak, és úgy nézett ki, hogy Madsen Herczeggel akarja megcsináltatni a Badass by Michael Madsen márka ruházati ágát. Több éven át tartó tárgyalások és előkészítés után Herczeg 2014-ben eladta budapesti üzletét, és kiköltözött az Egyesült Államokba. Saját elmondása szerint nagyon sok pénzt invesztált a tervek és a 300 darabos kollekció elkészítésébe, vele utazott egy üzlettársa is, aki szintén sok pénzt fektetett a várhatóan nagy üzletbe.

A megállapodás szerint Herczegnek csak terveznie kellett volna a ruhákat, a többit Madsen csapata intézte volna, csakhogy a közös munka nagyon nem működött odakint. Ígéretet kaptak például arra, hogy a márka hírnevét segíti majd egy közös fotózás Mickey Rourke-kal, Steve Buscemivel vagy Harvey Keitellel, de ebből sem lett semmi. Herczeg West Hollywoodban bérelt egy lakást, ami egyben showroomként is szolgált, de vevők vagy érdeklődők egyáltalán nem jöttek, neki viszont vészesen kezdett fogyni a pénze és a türelme.

Végül a nagy áttörésből nem lett semmi, Herczeg hazajött. Az amerikai kaland neki és üzlettársának 15-20 millió forintjába került. A divattervező azonban nagyon hasznos tapasztalatokra tett szert. Később Jakupcsek Gabriellának egy interjúban azt mondta: „Azért mentem ki Amerikába, hogy karriert csináljak. Ráadásul úgy, hogy itthon ismert ember voltam, ment a boltom. Kimentem egy senkinek, és úgy is jöttem vissza.” Saját bevallása szerint az amerikai pofon észhez térítette, átértékelte az életét, és kemény lelki, önismereti munkába kezdett.

Nemzethy pólók, sarkos vélemények

Herczeg ezután sem esett ki a média kegyeiből. A szereplések mellett az utóbbi években egyre erősebbé vált közéleti tevékenysége. Gondolatait nemcsak a Facebookon osztotta meg kiterjedt követőtáborával, de sarkos politikai véleményét az Orbán-korszakról az általa tervezett ruhákban, kiegészítőkben is megjelenítette.

Így születtek meg a webshopjában most is kapható O1G-pólók, a koronavírus-járvány idején készült O1G-szájmaszkok, de kaphatók nála „Nemzethynek” nevezett pólók is, amelyeken a huszárok sujtásos mentéjét idézi fel. Vannak a nemzeti dohányboltok dizájnjával készült felsők „Nemzethy Munkás” és „Nemzethy Paraszt” feliratokkal, és talán a legkeményebbek a falusi falvédők stílusában készült pólók, amikre az van írva, hogy „kurvák, kokain, kereszténydemokráczia”.

Herczeg civil segítőként, aktivistaként, a tehetségét, kreatív energiáit felajánlva személyesen is aktivizálta magát a politikai életben. A 2018-as választás előtt indította el Fehér Szalag mozgalmát azzal a céllal, hogy az emberek mutassák meg, békét szeretnének. Herczeg akkor azt mondta, ő sem akar forradalmat, erőszakot, gyűlöletkeltést, félelmet. Az elvakult ellenzéki címke sem egészen stimmel rá. A 2018-as választási vereség után például azt mondta: a vereségben az önző, korrupt, kollaboráns és dilettáns ellenzék is hibás. A Fehér Szalag aztán később Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma mellé állt. Herczeg ruhákat és dizájnt tervezett Márki-Zay Péteréknek, és a Momentumnak is.

„Nem arról híres, hogy nagyon cizelláltan elmélyedne elméleti, politikai kérdésekben. Sokkal meghatározóbb nála, hogy bátran mondja ki a véleményét, és az elveihez a végsőkig ragaszkodik, közben nem érti, hogy mások miért nem képesek így tenni” – mondta róla egyik ismerőse. Egy jellemző példa, hogy amikor a volt közgázos évfolyam 2021-ben találkozót tartott egy pesti szórakozóhelyen, Herczeg elment ugyan, de nem volt hajlandó belépni az általa „NER-es kocsmának” nevezett helyre. Egy kerítésnél állt kint, és az egykori évfolyamtársak vitték ki neki az italokat, ott beszélgettek vele.

Herczeg nemrég arról írt a Facebookon, hogy az RTL Klub divattervezőket próbált meg felkérni arra, hogy mondjanak véleményt Novák Katalin köztársasági elnök ruháiról, de tudomása szerint öt kollégája is visszautasította ezt a felkérést. Végül persze ő „merte elvállalni” a feladatot. A divattervező ebből azt a következtetést vonta le, hogy a mai Magyarországon „a félelem uralkodik, az államtól, a hatalomtól való függés, a kiszolgáltatottság”, majd részletesen leírta, mit gondol arról, milyen lelkiállapotban élnek az emberek az országban és milyen országot képzel el ő:

„Ha »rosszat« írok Novák Katalinról, nem lesz munkám, elveszítem a kenyerem, nem jönnek a megrendelések, nem kapok támogatást, pályázati pénzt, végem van. Köszönöm, de sajnos nem kockáztathatok, sajnos nem vállalhatom. És a piac? Az elégedett vevők? A sok éves, évtizedes tapasztalat és építkezés? A brand-em ereje? A függetlenség? A szabadság, az önrendelkezés az smafu kedves barátaim? Tényleg csak az állami csöcsön lehet megélni a XXI. századi Magyarországon? A magam erejéből, a piacról, a tehetségemből nem? Ilyen országot építünk, ilyet akarunk? Ezért rettegünk nyilatkozni az államfőről?”

A pofázás vége, a KÉK mozgalom

Az elvekhez való hűség az egyik már idézett ismerőse szerint Herczegnél nem korlátozódik szimpla zsigeri Orbán- vagy NER-ellenességre. Emellett határozott antirasszista, egyenlőségpárti, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés elkötelezett híve. Az utóbbi hónapokban egyre többször írt arról, hogy kiszáll a divatszakmából, elkészült ruháit még értékesíti, de újakat már nem csinál. Letette az aranykalászosgazda-vizsgát, és azt tervezte, hogy kivonul a divatvilágból, és a fővárosból is: passzívházat akar építeni, és önfenntartó gazdaságot létrehozni.

A Magyar Hangnak adott interjúban idén nyáron azt mondta: a közéleti pofázós időszak után eljött a cselekvés ideje, mert rájött, hogy dumálással senkit sem lehet megváltoztatni – fontosabb a példamutatás, az önálló cselekvés. Nemrég létrehozta a KÉK mozgalmat, amely egyszerre több dolog rövidítése: a Közösségi Élet Kultúrája, a Kiváló Élet Közössége vagy a Kényelemben Élők Klubja.

A mozgalom honlapja egy rövid leíráson kívül még egyebet nem tartalmaz. Ebben egy olyan ideális világról olvashatunk, ami lehetőséget ad a stresszmentes megélhetésre, a verseny és a szociális biztonság összehangolására, az etikus gazdaságra, a fenntarthatóságra, a természeti értékek megőrzésére, a természettel való harmóniára. Szó van emellett a segítő, szolgáltató, gyógyító államról, és egy olyan oktatási rendszerről, ami „a hasznosítható tudás mellett boldogság és élményalapú, amely az egészséges emberi kapcsolatokra nevel, megbecsüli és emeli a tagjait”. Herczeg azt kéri, hogy a KÉK Szövetséghez mindenki a saját erejéhez, képességeihez, lehetőségeihez mérten csatlakozzon egy vállalással, és máris kezdődhet a közösségi munka. A leírás így zárul: „Bővebben később, ha élnéd ezt az új KÉK modellt, kérünk, iratkozz fel, és hamarosan jövünk a részletekkel.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!