Már 25 milliós bírságnál tart a Klenáncz méz

2022. október 27. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Már 25 milliós bírságnál tart a CBA üzletekben is érdekelt Klenáncz József, akinek virágmézeivel tele vannak az áruházak polcai, de akácméze is kapható volt a Tescónál, amíg a 24.hu nem jelzett a cégnek. Klenáncz akácmézeit sorra vissza kell hívni.

Négy különböző akácmézét hívta vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz Józsefnek az idén – tudta meg a 24.hu. Mint a lap hozzátette: Klenáncz a kamu akácmézeivel bukik meg folyamatosan, miután termékeiről nem lehet megállapítani, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készülnek, és azt sem, hogy ezen alapanyagok honnan származnak.

Egy vásárlói tájékoztató szerint a Spar élelmiszerlánc nemrég kivonta a forgalomból az alábbi három Klenáncz-terméket: Kosher szelepes akácméz (500 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4), Mackós akácméz (350 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4), Spar akácméz (500 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4). Mint a lap írja, az kevésbé meglepő, hogy Klenáncz újabb mézekkel bukott meg, az viszont már érdekesebb, hogy ezek a jogsértések nem szerepeltek a Nébih oldalán.

Nébih: Technikai probléma

A Nébih magyarázata szerint „technikai probléma miatt nem látható ez a jogsértés”, majd pótolták a hiányosságot. Hozzátették, hogy ettől függetlenül az eljárás teljes körűen lezajlott és „a vállalkozás megtette a hatóság által előírt követelményeket, így a termékek visszahívását is teljesítette”.

A Sparban 2021. november 12-én az összes Klenáncz-akácméz rendelhetőségét lezárták, tételazonosítótól függetlenül. A termékekből pedig azóta sem rendeltek, amíg azonban az A4-es tételazonosítójú termékkel nem volt probléma, azt a polcokról nem vették le.

Tesco: Adminisztratív hiba

A Tesconál viszont online továbbra is kapható volt a Klenáncz-akácméz, kétezer forintért lehetett rendelni belőle még kedden. Kérdésre a cég azt válaszolta, hogy nem forgalmaznak Klenáncz-féle mézeket, és az online rendelési lehetőség is eltűnt hirtelen, ami „egy adminisztratív hiba miatt” maradt kint a magyarázat szerint.

Mint írtuk, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy éve mondta ki, hogy Klenáncz akácmézei „nem viselhetik az akácméz elnevezést”, mert laboratóriumi eredmények szerint nem megfelelő bennük a gyümölcscukor és a szőlőcukor aránya.

Klenáncz egy cégén keresztül 8 magyarországi CBA-üzlet tulajdonosa. 2016-ban több áruházlánc megvált a vállalkozó kínai mézzel felöntött mézeitől, akkor a CBA, a Spar, az Auchan, a Metro és az Aldi is levette a polcairól a kínai mézkeverékeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!